Nem számítanak gondtalan nyugdíjas évekre a magyarok

A hazai felnőtt lakosság nagyobb része, 47 százalék szerint egyáltalán nem fog tudni megélni nyugdíjából- derült ki a Generali felméréséből. A KSH adatai alapján egy átlagos jövedelmű magyar visszavonulása után korábbi keresetének 77 százalékából kell kijönnie havonta.

Ez a 2013 első negyedéves adatok szerint a férfiaknál már csupán átlagosan 123 ezer, a nőknél 106 ezer forint volt, miközben a hazai nettó átlagkereset 148 ezer forint.

A felnőttek 95 százaléka arra számít, hogy nyugdíjasként spórolni a kényszerül, illetve le kell, hogy mondjon néhány korábbi kedvtelésével. A lakosság háromnegyede inkább utazásról mond le, 60 százalék a ruházkodás mennyiségén és minőségén fog vissza, több mint felük pedig nem tervez autót fenntartani.Emellett 67 százalékban gondolják úgy, hogy nem lesz lehetőségük családjukat anyagilag támogatni.

A megkérdezettek 38 százaléka úgy gondolja, hogy kisebb vagy olcsóbb lakásba kell, hogy költözzön a nyugdíjasévekre. Evvel egyébként az amerikai nyugdíjasokkal majdnem összhangban állunk: az ottani idősek 37 százaléka kisebb, 27 százalék pedig olcsóbb lakást keresne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.