Nem stresszel az OTP

Az OTP Bank ismét részt vett az Európai Bankfelügyelet (EBA) által végzett stressz-teszten, amely az elvárt 9 helyett 12,5 százalékos alapvető tőkemutatót állapított meg. A bank tőkehelyzete továbbra is stabil.

Az OTP Bank - egyedüli magyarországi pénzintézetként - ismét részt vett az Európai Bankfelügyelet (EBA) által végzett stressz-teszten, a bankra vonatkozó vizsgálat a legutóbbi, idei nyári eredményhez hasonlóan kiugróan magas, az akkori 12,7 százalék után most 12,5 százalékos alapvető tőkemutatót állapított meg, ez azt mutatja, hogy az OTP  tőkehelyzete továbbra is stabil - közölte a pénzintézet.

A banki közlemény szerint a jelenleg hatályos elvárás erre a mutatóra 9 százalék, így a bank saját fundamentumai bíztatóak a jövőre nézve mind a befektetők, mind az ügyfelek szempontjából.   

A bank által a BÉT honlapján közzétett dokumentum szerint az EBA által a vizsgálathoz kiadott ajánlás megköveteli a bankoktól, hogy a jelenlegi piaci áron számított szuverén kockázati kitettségekre képezzenek tőkepuffert úgy, hogy 2012. június végére ennek figyelembe vételével az elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier1) elérje a 9 százalékot.

Az esetleges tőkehiány megállapítására a 2011. szeptemberi adatok alapján került sor. A szuverén tőkepuffer mértékének felülvizsgálatára, újraszámítására nem kerül sor.

Az Európai Unió 71 bankja, között vett részt az OTP Bank Nyrt. a tőkepozíció-vizsgálatban, amelynek célja az volt, hogy kivételes és ideiglenes tőkepuffer képződjön, válaszul a jelenlegi kedvezőtlen piaci környezet okozta szuverén kockázati kitettségekkel  kapcsolatos piaci aggodalmakra. A puffert nem azzal a céllal kell megképezni, hogy az fedezze a szuverén kockázati kitettségekből származó veszteségeket, hanem azért, hogy biztosítsa a piacokat arról: a bankok képesek a különböző sokkhatásoknak ellenállni, és közben megfelelő nagyságú tőkeszintet fenntartani - hangsúlyozza az OTP közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.