Nem romlott bankszektorunk hitelminősítése

Nem rontotta a magyar bankokra vonatkozó, a legjobb egyestől tízig terjedő skálán hetes országkockázati besorolását a Standard & Poor's (S&P) nevű nagy nemzetközi hitelminősítő.

Fenntartotta a magyar bankszektorra érvényes eddigi országkockázati besorolását szerdai értékelésében az S&P.

A nagy nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar politikai környezet stabil. Ugyanakkor úgy vélik: a bankrendszerrel kapcsolatban az utóbbi időben születtek "váratlan" és egyes esetekben "hátrányos" politikai döntések.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja több mint két éve a 7-es csoportban tartja nyilván a magyar bankszektor országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra, illetve a szuverén adósokra érvényben tartott adós-, illetve betétkockázati besorolásokkal.

A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A hitelminősítők különböző értékelései jelentősen kihatnak többek között az adott állam valutája, állampapírjai és részvényei árfolyamára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.