Nem rázzák meg a pénzpiacokat a választási eredmények

A Fidesz elsöprő választási győzelme az Európai Parlamenti választásokon nem okoz majd riadalmat a hazai pénzpiacokon. Befektetői szempontból Magyarország megítélése nem változott – mondják elemzők.

- Nem gondolom, hogy az Európai Parlamenti választásokon született eredmény befektetői szempontból drámaian megváltoztatta volna Magyarország besorolását. A piacokon is ez látható: az eurójegyzés 287 forint körül mozog, azaz a magyar deviza árfolyamára nem voltak különösebb hatással a fejlemények, hiszen még erősödött is a pénteki záróárhoz képest – mondta Ádám Zoltán, a Takarékbank elemzője a Népszabadságnak. Lényegében hasonló véleményen van Török Zoltán, a Raiffeisen Bank szakértője is. Hangoztatta: a Fidesz által elért 56 százalék a nagy győzelem ellenére sem tűnik annyira soknak, hogy ezzel elegendő nyomás gyakoroljon a kormánypártra és kikényszerítsen egy előrehozott választást.

Az SZDSZ "teljesítménye" beláthatatlan személyi változásokat hozhat, de a Raiffeisen elemzője még így sem valószínűsíti, hogy a párt megvonná a támogatást a Bajnai-kormánytól. Így rövid távon biztosan megmarad a kormány status quója. Ádám Zoltán szerint az ország befektetői megítélése akkor sem módosulna drasztikusan, ha az SZDSZ ebben a helyzetben mégis kihátrálna a kabinet támogatói szerepéből. Ahogy fogalmazott: „máshol is voltak már előrehozott választások, és azokon a helyeken sem dőlt össze a világ”. 

Másfelől az EP-választásokon elszenvedett kormánypárti vereségből sem alkotmányjogi, sem politikai értelemben nem következik a kormány bukása. Éppen ezért úgy gondolja, hogy a választások eredménye a következő hónapokban nem feltétlenül okoz jelentősebb változást a forint-, a részvény- vagy az állampapírpiacokon, bár a bizonytalanság növekedhet. Ugyanakkor a szélsőjobb előretörése önmagában is kockázati tényező, és a külfölditőke-ellenesség politikai térnyerése közép- és hosszabb távon rontja a magyar gazdaság fejlődési esélyeit.

Rövid távon – ami a nyári hónapokat jelenti – hasonlóan vélekedek Török Zoltán is. Az őszi időszak viszont izgalmas lehet, hiszen a költségvetést el kellene majd fogadni. Ekkor bizonyosan élesebbé válhatnak a viták az ellenzék és a jelenlegi kormánypárt között.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.