Nem nyúltak az amerikai alapkamathoz

Az amerikai jegybank (Fed) a várakozásoknak megfelelően nem változtatott alapkamatán. Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

A kamatdöntésről szóló közlemény szerint a Fed "még hosszabb ideig" a most megerősített szinten tervezi tartani a kamatot, mivel alacsony az infláció és magas a munkanélküliség.Ez a szóhasználat kulcsfontosságú a szakértők szerint. Azt jelenti ugyanis, hogy egyelőre nem kell kamatemeléssel számolni, csak valamikor 2010 második felében kerül rá sor.
A Fed 16 hónapja csökkentette a jelenleg is érvényes történelmi mélypontra a kamatot.

A 9:1 arányban hozott szerdai döntés indoklásában fontos az is, hogy a Fed szerint tovább élénkül az amerikai gazdaság, a munkaerőpiac kedvező irányú elmozdulása tapasztalható, bár továbbra is magas a munkanélküliség. Az infláció egy ideig még mérsékelt marad, a hosszabb távú inflációs várakozások továbbra is stabilak, a lakossági és a vállalati kiadások bővülnek.

A Fed kamatdöntői szerint "a gazdaságnövekedés üteme várhatóan mérsékelt lesz egy ideig". Ezt a megállapítást januári kamatdöntésekor használta először, miután 2009 áprilisától "a gazdaság egy ideig még gyenge lesz" fordulatot alkalmazta.

Az amerikai bruttó hazai termék (GDP) 5,6 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben éves szinten, és várhatóan 3,4 százalékkal nőtt az idei első három hónapban. Az ezzel kapcsolatos előzetes adatot pénteken délután ismertetik.
Az Egyesült Államokban 9,7 százalékos volt a márciusi munkanélküliség, ami megegyezett a februárival.

Az amerikai gazdaság már túlvan a pénzügyi válság nehezén, de tartósan magas munkanélküliség várható a súlyos recesszió miatt - állapították meg Barack Obama elnök vezető gazdasági tanácsadói nemrégiben. Értékelésük szerint a munkahelyek megszűnésének folyamata már erőteljesen mérséklődött ugyan, de valószínűleg még egy ideig eltart, amíg a foglalkoztatottságban javulás kezdődik.

A kamatdöntés után erősödtek a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető ipari részvény DJIA indexe a plusz 0,47 százalékról 0,56 százalékra emelkedett, a technológiai papírok Nasdaq indexe a mínusz 0,04 százalékról plusz 0,14 százalékra erősödött a kamatdöntés bejelentése után mintegy 15 perccel.
Az euró 1,3157 dollárról 1,3181 dollárra emelkedett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.