Nem nyelheti le a kormány az EU-pénzek árfolyamnyereségét

A magyar kormány nem tarthatja vissza az euró/forint árfolyam változásaiból keletkező többletforrást - ezt Danuta Hübner regionális ügyekért felelős európai biztos válaszolta a fideszes De Blasio Antonio európai parlamenti képviselőnek, aki arra kérdezett rá: helyes-e, hogy az EU-tól euróban megkapott összegekből a kormánytól a kedvezményezettek csak a 2-3 éve leszerződött árfolyamon kapják meg a finanszírozást.

- A magyar kormány nem tarthatja vissza az euró/forint árfolyam változásaiból keletkező többletforrást - szögezte le Danuta Hübner regionális ügyekért felelős európai biztos De Blasio Antonio, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének írásos kérdésére adott válaszában, a képviselő Brüsszelben kiadott közleménye szerint. - Valóban emelkedett az uniós támogatások nemzeti valutában kifejezett összege a közelmúltbeli átváltási árfolyam mozgása miatt - felelte Hübner -, azonban e többletforrásból a magyar államnak kiegészítő projekteket kell támogatnia.

- A megvalósítás szakaszába idén lépő, uniós társfinanszírozású nagyberuházási projektek a forint leértékelése miatt a kivitelezhetetlenség küszöbén állnak - állította De Blasio. Ide tartoznak egyebek között a pécsi Európa Kulturális Főváros fejlesztési programjai is (34,6 milliárd forint pénzügyi kerettel), amelyeknek a finanszírozási szerződéseit többnyire 2006-2007-ben írta alá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a kedvezményezettekkel az akkor érvényben lévő árfolyamon (körülbelül 250 forint/euró).

Mivel azonban az elmúlt hónapokban az árfolyam folyamatosan változott, szinte ráfizetéses lett egy-egy projekt megvalósítása. - Miközben a nyertes projektek Európai Bizottság által finanszírozott részét a magyar állam euróban számolja el a bizottsággal a szerződéskötéskor jegyzett euró összegben, addig az NFÜ az EU-tól euróban megkapott összegekből csak a 2-3 éve leszerződött árfolyamon hajlandó a kedvezményezettek finanszírozását teljesíteni - emlékeztetett a képviselő.

De Blasio arra kérdezett rá az Európai Bizottságnál, hogy "helyesen cselekedett-e a kormány, amikor az árfolyamkülönbséget megtartotta".

A közlemény szerint Hübner - egyetértve De Blasio kérésfelvetésével - a magyar hatóságokat már tájékoztatta azokról a lehetséges megoldásokról, amelyek a különböző árfolyamon adott támogatások miatti értékcsökkenést hivatottak ellensúlyozni. Ugyanakkor "világosan rámutatott arra, hogy kizárólag a magyar hatóságok hatásköre e kockázatok megfelelő kezelése, amelyre a jogszabályok megfelelő rugalmasságot biztosítanak".

De Blasio felhívta a figyelmet arra a bizottsági tanácsra, amely szerint az árfolyamváltozás kockázatának kezelését érdemes előzetesen, a szerződéses kapcsolat létrehozásakor záradékba foglalni, mert ez hatékonyabb kezelése a fennálló veszélynek, mint az utólagos tűzoltás.

Hübner elmondta: a programok nemzeti társfinanszírozásának aránya változatlan, azaz marad a 15 százalékos nemzeti társfinanszírozás, viszont a forintban kifejezett hozzájárulást a magyar hatóságnak értelemszerűen növelnie kell. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.