Nem nőtt a lakáshitel-állomány január óta

A januári szinten maradt a lakosság lakáshitel-állománya márciusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint. A fogyasztási hitelek állománya tavaly december óta folyamatosan csökken.

Rögzített devizaárfolyamon számítva nem emelkedett, lényegében a januári szinten maradt a lakosság lakáshitel-állománya márciusban - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett jelentése. Március 31-i középárfolyamon számolva az állomány 118,5 milliárd forinttal nőtt ugyan, de a növekmény szinte teljes egészében árfolyam-átértékelődésből származott.

Mind a lakás-, mind a fogyasztási hiteleknél megállt a legnagyobb súlyt képviselő svájci frank alapú állományok növekedése. A rögzített devizaárfolyamon számított adatok szerint a fogyasztási hitelek állománya tavaly decembertől kezdve fokozatosan csökkent. A nem pénzügyi vállalatok nettó hiteltörlesztése mérséklődött, a devizahiteleknél már nettó hitelfelvétel mutatkozott. A nem pénzügyi vállalatok nettó betételhelyezése összességében tovább növekedett a februári szintről.

A szezonálisan nem igazított forintbetétek állománya márciusban 125,8 milliárd forinttal csökkent. A devizabetétek állományát az átértékelődés és egyéb változás 37,7 milliárd forinttal növelte, a betétkivonás pedig 27,6 milliárd forinttal csökkentette. A nem pénzügyi vállalatok forinthitelei 51,6 milliárd forinttal csökkentek, a devizában felvett hitelei pedig 208,1 milliárd forint nőttek, ami 90 százalékban az árfolyam- és egyéb változásoknak tudható be. A forintbetét-állomány 27 milliárd forinttal csökkent. A devizabetét-állomány 175,8 milliárd forinttal növekedett, amit 75 százalékban a nettó betételhelyezés és 25 százalékban árfolyam- és egyéb változásból származó növekedés eredményezett.

A hitelintézetek külföldi kötelezettségei mérlegfőösszegük arányában tavaly július óta folyamatosan nőnek. Márciusban az arány 35,74 százalék volt, szemben az előző havi 34,9 százalékkal. Márciusban a forint lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója csökkent, és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mindhárom pénznem (forint, euró, svájci frank) esetében mérséklődött az átlagos teljes hiteldíj mutató. A személyi hiteleknél nőtt az euró és a svájci frank hitelek átlagos hitelköltség mutatója, drágábbak lettek a forint áruhitelek, de csökkent a svájci frank alapú gépjárműhitelek átlagos költsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.