Nem nagyon kell a babakötvény

Alig 10 ezer új start számlát nyitottak az elmúlt egy évben, amióta a szolgáltatást kizárólag az államkincstárnál lehet igénybe venni. Korábban ennek négyszerese is összejött.

Alig 10 ezer új start számlát nyitottak az elmúlt egy évben, amióta a szolgáltatást kizárólag az államkincstárnál lehet igénybe venni. A bankoktól kevés számlát vittek át a kincstárba.

Jelentősen visszaesett a start számlák nyitása az elmúlt egy évben, azóta, hogy a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) terelték át ezek nyitását. A MÁK közlése szerint tavaly október 1. és az idén szeptember 24. között összesen 10011 ilyen számát nyitottak a gyerekek számára – írja a VG.hu –, korábban egy év alatt négyszer ennyit is elindítottak a szülők.

Az a jogszabályváltozás sem hozott igazi felfutást, hogy egy éve a 2006 előtt született gyerekek számára is elérhetővé tették a start számlákat, amelyeken állami támogatással takarékoskodhatnak a szülők és hozzátartozók a csemete számára: mindössze 1228 nagyobbacska gyereknek nyitottak ilyen számlát.

A visszaesésben szerepet játszhat az is, hogy a korábbinál lényegesen kevesebb helyen lehet elérni a szolgáltatást, mint amikor még a bankok és a takarékszövetkezetek is értékesítették.

Ez a szerényebb értékesítési adat egyébként nemcsak a start számláknál, de a lakossági állampapíroknál is tetten érhető. A bankoknál és takarékoknál is kapható Kamatozó Kincstárjegyből például hetente 20-30 milliárd forintnyit is eladnak, miközben a kizárólag a kincstárnál jegyezhető Féléves Kincstárjegyből csak néhány százmillió forintnyi fogy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.