Nem megy 3 százalék alá a hiány

A tervezettnél jóval nagyobb hiány tátong a költségvetésben - állítják a Buda-Cash Brókerház szakértői, akik szerint a kormányzat által remélt 3 százalék alatti GDP arányos hiány sem tartható. Szerintük a gazdasági visszaesés mértékétől függően a deficit - szélsőséges esetben - elérheti akár az 5 százalékot is.

A költségvetésben - a kormány által számolthoz képest - a jelenlegi folyamatok és gazdasági körülmények között 400-500 milliárd forinttal nagyobb lyuk tátong - mondta sajtótájékoztatón Szitás Attila, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatója. A bevételi és a kiadási oldalon vannak olyan bevételek, amelyek meghaladják a kormányzat várakozásait. A Buda-Cash számításai szerint a költségvetés bevételi oldalán a tervezetthez képest 291 milliárd forintos hiány mutatkozik. A kiadási oldalon pedig 100-200 milliárd forintos pluszköltséggel számolnak a cég szakértői.

A bevétel esetében a gazdálkodó szervezetektől származó bevétel mutat jelentős elmaradást a tervekhez a Buda-Cash szerint, csak ezen a téren 117 milliárd forint az elmaradás. Elsősorban azért, magyarázzák, mert a jelenlegi gazdasági környezetben a cégek, vállalkozások profittermelő képessége visszaesik vagy akár meg is szűnik. A kiadási oldalon pedig a TB alapok kifizetései haladják majd meg az előzetesen tervezettet.

Ha ez beigazolódik, akkor az államháztartás várható hiánya nem a kormány által várt 730 milliárd forint lesz, hanem elérheti a 1130-1230 milliárd forintot - jelentette ki Szitás Attila. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormányzat által tervezett 3 százalék alatti GDP arányos hiány nem tartható, mi több, a brókerház számításai szerint az említett hiány elérheti a 4 százalékot is. Abban az esetben viszont ha a gazdasági visszaesés meghaladja a mostani várakozásokat, és az egyre többet hangoztatott 4-5 százalék körüli zsugorodás lesz, akkor a GDP arányos hiány 4,5-5 százalékra is hízhat.

A forint árfolyamával kapcsolatban a szakember elmondta: egyszerűen nincs olyan pénzügyi, gazdasági modell, amely alapján 50 százaléknál nagyobb biztonsággal meg lehetne mondani az elkövetkezendő szinteket. Ez pedig azt jelenti, hogy az árfolyamprognózisok nem többek, mint feldobott pénz alapján mondott előrejelzések. A forint jegyzésére globális folymatok hatnak, amelyekre kevés ráhatásunk van - jegyezte meg a brókerház vezetője. Amit Magyarország ilyen helyzetben tehet, az az, hogy a fiskális és a monetáris politikáját hatákonnyá és összehangoltá teszi. Csak ez segíthet a forint kurzusának és éppen ezért fontos, hogy a költségvetés számai a tervezettek szerint alakuljanak - szögezte le.

Nem sok hatása van a forint kurzusára a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) sem - tette hozzá Taraczky Andrej, a brókerház devizakereskedési üzletágvezetője. Véleményét arra alapozza, hogy a nemzetközi példák tisztán bebizonyították, hogy a nyíltpiaci intervenciók önmagukban nem érik el az eredetileg tervezett árfolymcélt, sőt utólag inkább katasztrófális hibáknak minősülnek. Példaként említette az orosz jegybank bevavatkozását. Moszkva célja az volt, hogy megállítsa a rubel drámai értékvesztését. Erre a devizatartalékok közel egyharmadát költötték el (130 milliárd dollárt), ám kurzuson ezek után lényegében semmi sem volt érzékelhető. Összehasonlításként azt említette, hogy az MNB devizatartaléka jelenleg 25 milliárd euróra tehető. Ezt az adatot Simor András egy múlt heti konferencián megerősítette.   

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.