Nem jött be az Arzenál kiválása a Realból, de a bolthálózat megmarad

Az Arzenál üzletláncot működtető cég végelszámolását kezdeményezi tulajdonosa, miután nem volt sikeres az üzleti terv. A hálózat egy része egy másik cégben tovább üzemel.

Nem jön létre az Arzenál láncot működtető cég nagy terve, amely szerint saját, hazai üzletláncot hoznak létre. A céget – közleményük szerint – végelszámolják, ám a márka és a hálózat "jelentős része" tovább él.

Az Arzenál tavaly év végén döntött arról, hogy különválik a Reál-csoportból és egy országos bolthálózatot épít ki. A hír akkor váratlanul hatott, hiszen az Arzenál a Real csoport mintegy negyedét birtokolta. A lépés ugynakkor azért is meglepő volt, mert a hazai láncok között az utóbbi időben sokkal inkább a koncentráció volt megfigyelhető.

A társaság közleménye most arról szólt, hogy a lakossági vásárlóerő csökkenése és a bolthálózat növelésének költségei miatt az üzleti tervek nem teljesültek, ami oda vezetett, hogy a pénzügyi befektető, a Montan Kft. június elején kilépett az Arzenál Kereskedelmi Kft.-t tulajdonló V-Contact Kft.-ből – tájékoztatott a vállalat. A Montan ugyanakkor ezzel egy időben megvette a pécsi székhelyű, önálló menedzsmenttel vezetett Arzenál-Régió (AR) Kft-t. (A Reáltól való különválás után az Arzenálhoz tartozott a hálózat budapesti része és a központi régiók, míg az AR a dunántúlért volt felelős.)

A Montan Vagyonkezelő Kft. részéről Antal László a részletekkel kapcsolatban a Nol.hu-nak elmondta, hogy az az üzleti terv, amivel még tavaly számolt az Arzenál, az több ponton is megbukott. (Az Arzenálban a Montan volt a pénzügyi, a V-Contanct a szakmai befektető.) Mint magyarázta részint az árbevétel és a forgalmi elvárások nem teljesültek, részint volt egy eröltetett hálózatfejlesztési elképzelés, s ez sem hozta az eredményeket. Ezen felül a szállítókkal kötött megállapodások sem voltak tökéletesek - tette hozzá.

Áprilisra az derült ki, hogy a cég irányvonalában szemléletváltásra van szükség, amit azonban nem tudtak átvinni a menedzsmentben, s ez állt a említett lépések háta mögött.   

A V-Contact a mostani fejlemények következtében az Azenál lehetőségeit mérlegelve a társaság végelszámolása mellett döntött. Ezzel egy időben az Arzenál-Régió átvette az Arzenál brandet, és vállalta a vevők és a partnerek teljes körű kiszolgálását, valamint a bolthálózat jelentős részének átvételét. Antal szerint az AR egyébként kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat, és kölcsönös elégedettséggel működik együtt a vevői és beszállítói körével. 

Antal László az üzletek sorsával kapcsolatban lapunknak kifejtette: három típusú bolt volt az Arzenál név alatt működő hálózatban. Egyik fajta az volt, amit az AR üzemeltetett, ezek magmaradnak. Ezen felül az Arzenál saját és franchise boltjairól lehet még beszélni. Abban bíznak, hogy utóbbiak döntő része a hálózaton belül marad, míg a saját boltoknak mintegy felét kívánják átvenni. Többi között ez a lépés a hatékonyságjavulást is szolgálja. Mint ahogy az is, hogy a Arzenálnál alkalmazásban lévő 400 dolgozóból mintegy 150-200-at számíthat az állása megmaradására. 

Antal László kifejtette: hogy a boltok márkajelzése megmarad, azok változatlanul Arzenál néven futnak tovább. A vevők így nem látnak majd változást, hiszen a dekoráció nem változik.   

Az Arzenál tulajdonosok egyébként januárban, nem sokkal a különválás után még úgy számoltak, hogy év végére száz üzlet csatlakozhat a hálózatukhoz. A középtávú cél volt, hogy két éven belül országos hálózatot hozzanak létre. Akkor arra a kérdésre, hogy ez mekkora hálózatméretet jelent, úgy fogalmaztak: „5-600 üzletből álló hálózat már jelentős tényező lehet a piacon.”

Akkor még úgy vélték a vállalat részéről, hogy az Arzenál a jelenlegi hálózattal is megáll a lábán, annál is inkább, mivel az Arzenál Kft. tavalyi 26 milliárdos nettó árbevételének java része – 60 százaléka – nagykereskedelmi tevékenységből származik. Az cégvezetés néhány hónapja az idei évre 25 és 30 milliárd közötti árbevételre számított. 

Antal László megjegyezte a saját márkás termékekre immár az AR által működtetett csoport valóban nagy hangsúlyt kíván fektetni. Ez például egy markáns különbég lesz a "régi" és az új hálózat között.  

A különváláskor egyébként felvetődött, hogy a Reálból való kiválás mennyiben függött össze az Arzenál-csopor tulajdonoscseréjével.

Az 1989-ben alapított, és majd két évtizeden át a három alapító tulajdonába tartozó Arzenál 2010-ben a V-Contact Kft.-hez került. A Reállal eredetileg is üzleti kapcsolatban álló, információink szerint kül- és nagykereskedelemmel foglalkozó V-Contactban szintén 2010-ben szerzett a Montan Vagyonkezelő Kft. tulajdonrészt, majd röviddel ezután a Montannal kiegészült V-Contact vette meg – az Arzenál egyik alapítójának az elhunytát követően – az Arzenál maradék üzletrészét.

Cégbírósági iratok szerint a Montan Vagyonkezelő Antal László – korábban a Siótour Rt. egyik vezetője, majd az Interlines Kft. révén kisebbségi tulajdonosa –, Sallay István és Pókecz Attila érdekeltségébe tartozik. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.