Idén nem lesz Red Bull Air Race

A Nemzeti Közlekedési Hatóság döntött: nem támogatják a Red Bull Air Race hazai rendezvénysorozatának megrendezését, ezért nem adtak ideiglenes légtér-használati engedélyt.

A döntés indoka, hogy a rendezvény közrendvédelmi, közbiztonsági és tűz- és vagyonvédelmi szempontból túlzott kockázatot jelentene. A hatóság szerint a légibemutató közvetett biztonsági költségei sokszorosan meghaladják a más rendezvények hasonló költségeit.

A döntés nem meglepő: tegnap már a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa közleményben tudatta: ő maga nem támogatja a rendezvényt, mert az veszélyezteti a város műemlékeit, a zaj pedig megkeseríti a rendezvény környékén elők életét.

Kérdés, hogy az ombudsman és a hatóság szentelt-e kellő időt arra, hogy mérlegelje: a rendezvény hány embernek nyújt szórakozási lehetőséget, s milyen gazdasági előnye származik hazánknak abból, hogy itt rendezik a világszerte közvetített rendezvényt.

A szervezők már törölték a budapesti futamot a versenynaptárból - közölte a Master Sky Kft. Közleményükben leírták, hogy a Red Bull Air Race ügyvezető igazgatója, Bernd Loidl csalódottságát fejezte ki a verseny törlésével kapcsolatban, különösen azért, mivel egy héttel ezelőtt a portugál futamot is törölniük kellett, a lehetséges házigazda városok közti megállapodás késlekedése miatt. Loidl ugyanakkor hozzátette: reméli, hogy 2011-ben Budapest ismét szerepel majd a gyorsasági műrepülő világbajnokság versenynaptárában.

Loidl azt is elmondta, hogy nehéz volt meghozni a döntést az elmúlt hat év "biztonságos és sikeres" versenyei után. Hozzátette: "a Red Bull Air Race Világbajnokság jövőjének biztosítása a legfontosabb, és ebbe beletartozik, hogy időnként nehéz döntéseket is meg kell hozni".

A versenysorozatnak 2004 óta állandó állomása volt a budapesti futam, amely minden évben több mint hatszázezer nézőt vonzott a Duna partjára - írta a szervező cég. Az idei lett volna a hetedik verseny, amelyet augusztus 19-én és 20-án tartottak volna.

Idén nem repülnek
Red Bull Air Race
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.