Nem lesz recesszió Közép-Kelet-Európában - legalább is a WIIW szerint

Bár a bécsi székhelyű nemzetközi gazdasági összehasonlító intézet, a WIIW elismeri nagyban prognózisa függ az EU-ban és az Egyesült Államokban kidolgozott mentőcsomagok sikerétől, ám állítják néhány kivételtől eltekintve nem recesszió a közép-kelet-európai országokban.

Néhány kivételtől, köztük Magyarországtól eltekintve a közép- és kelet-európai országokat nem fenyegeti a recesszió, jóllehet a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság következményei őket sem kímélik - véli legújabb, ma publikált regionális előrejelzésében a bécsi székhelyű nemzetközi gazdasági összehasonlító intézet, a WIIW. Szakértői szerint az országcsoporthoz (KKE) tartozó kilenc új EU-tagállam átlagosan számított bővülési üteme jelentősen mérséklődik jövőre, és az idei 5 százalékosról 2,7-re lanyhul.  2010-ben azonban a konjunktúra ismét erőre kap, és a kilenc ország összesítve 3,5 százalékos növekedésre számíthat.

A WIIW elismeri azonban, hogy prognózisát két tényező is bizonytalanná teszi. Egyrészt a KKE-országok gazdaságának alakulása jelentős mértékben függ majd attól, hogy mennyire lesznek hatékonyak az Európai Unióban és az Egyesült Államokban kidolgozott mentőcsomagok - ebből a szempontból vizsgálva a régió fejlődési ütemének megtorpanása "javarészt importált". Másrészt az utóbbi években regisztrált gyors bővülés jelentős fizetésimérleg-hiányok mellett valósult meg, úgy, hogy a deficiteket külföldi  tőkebehozatalból fedezték a térség országai. Ha azonban ez a pénzcsap bedugul, az eddigi növekedés fenntarthatatlanná válik - figyelmeztet a bécsi intézet.
Jóslása szerint a munkanélküliségi ráta átlagosan 8,2 százalékosra fog nőni a térségben az idei 7,3 százalékkal szemben.

A WIIW előrejelzése szerint Magyarországon jövőre egy százalékkal zsugorodik a hazai össztermék (GDP), 2010-ben viszont  már egy százalékos növekedéssel lehet számolni. A munkanélküliség  jövőre elérheti a 8,8 százalékot, a rákövetkező évben visszaesik 8,2 -re.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.