Nem lesz Mol-Gazprom gáztároló

A Mol és a Gazprom tervezett közös magyarországi föld alatti földgáztárolóját nem valósítják meg, döntött a két fél a megvalósíthatósági tanulmány alapján.

A Mol hangsúlyozta, hogy ezt már a 2011 novemberében közzétett első három negyedévi tőzsdei gyorsjelentésében bejelentette. A Mol és a Gazprom közösen vett részt egy esetleges új föld alatti gáztároló és egyéb lehetséges tárolók megvalósíthatóságának vizsgálatában Pusztaföldváron. Erre hozták létre a Pusztaföldvár Gáztároló Zrt.-t.

A Mol és a Gazprom közösen alapos elemzést végzett, ezt követően arra a megállapításra jutottak, hogy nem ruháznak be a területen, ezért a projektcéget feloszlatták. A korábbi tájékoztatás szerint a Mol még 2009 márciusában írt alá szerződést a Gazprom Export LLC-vel közös, 50-50 százalékos tulajdonú gáztároló-vállalat alapítására.

A Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával tervezett gáztároló kapacitása 1,3 milliárd köbméter lett volna napi 15 millió köbméter kitárolási kapacitással, és 2012-2013-ban kezdte volna meg a működését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.