Nem lesz kevesebb fantomcég

A hosszadalmas eljárás miatt lényegében hatástalan, formális szigorítást jelent a csődtörvény ama módosítása, miszerint a csalárd cégvezetők 5 évig nem vállalhatnának hasonló pozíciót - véli az Opten céginformációs cég. Így szerintük nem csökken majd a fantomcégek száma.

Azt követően sem lesz kevesebb cégeltűnés - olyan eset, amikor a vállalkozás nevének, székhelyének és tulajdonosának megváltoztatásával kijátssza hitelezőit -, hogy szeptembertől hatályba lép a módosított gazdasági csődtörvény - vélekedett a Napi Gazdaság kérdésére Csorbai Hajnalka, a céginformációs rendszert üzemeltető Opten Kft. stratégiai igazgatója.

A csődtörvény változása nyomán ugyan öt évre eltilthatók lesznek azok a cégvezetők, akik a felszámolási eljárás során nem fizetik ki hitelezőiket, de ez csak egy külön, az akár több tíz millió forintot bukó hitelező által kezdeményezett perben jogerősen elmarasztalt cégvezetőkre alkalmazható - mondta.

Közölte: a gazdasági pereket ismerve ezek elhúzódó eljárások lennének, időközben pedig maga a hitelező is fizetésképtelenné válhat.

A lap megjegyzi: a vezetői felelősségre vonatkozóan korábban is lehetett volna pert kezdeményezni, azonban ilyen eljárás eddig még nem indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.