Nem lesz általános európai Tobin-adó

Sem egész Európában, sem az eurózónában nem lehetséges egységes pénzügyi tranzakciós adót bevezetni, jelentette ki tegnap Berlinben Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter – írta a NAPI Online.

Nem lesz összeurópai szinten pénzügyi tranzakciós adó, mondta tegnap a német pénzügyminiszter. A jelentős adóbevételeket hozó sarc kivetése azon bukhat el, hogy több ország, köztük Nagy-Britannia sem támogatja annak bevezetését. Schäuble szerint csak akkor lenne értelme az úgynevezett Tobin-adó bevezetésének, ha azt Európa minden országában kivetnék, ez azonban esélytelen. A német pénzügyminiszter véleménye szerint még szűkebb körben, az eurózónában sem tudják bevezetni.

A tőzsdén kereskedett instrumentumok forgalmának megadóztatásáról azonban egyelőre nem mondtak le, a német konzervatív párt, a CDU politikusai jelenleg különböző alternatívákban gondolkodnak, az adót a részvényeken és egyéb értékpapírokon túl a derivatív termékekre is ki kívánják vetni. Az eurózóna tagországain kívül több EU-országot is meg kívánnak nyerni az ötletnek, elegendő támogatás mellett pedig akár még idén bevezethetik az adót.

Az Európai Bizottság már tavaly nyilvánosságra hozta, milyen paraméterek mentén vezetnék be az új adót, ez alapján az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciók értékének 0,1 százaléka, a derivatív termékek esetében 0,01 százalékos lenne, amelynek bevezetésétől összeurópai szinten mintegy 50-60 milliárd eurós bevételt remélnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.