Nem lesz 450-es mobilinternet

Nem jött össze a piacélénkítés a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak: a tavaly októberben meghirdetett frekvenciapályázatokon végül új szereplők nem nyertek, új szolgáltatások nem indultak, kapott viszont frekvenciát a Magyar Telekom és az Antenna Hungária. Összesen 720 millió forintot fizetnek a csomagokért.

A Magyar Telekom Nyrt. és az Antenna Hungária Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. kezdheti meg a - többek között a szélessávúinternet-lefedettség növelését is lehetővé tevő - 26 GHz-es frekvencia használatát - döntött a Nemzeti Hírközlési Hatóság.  Akét társaság együttesen nettó 720 millió forintot fizet a magyar államnak. 

A mostani, s egyébként néhány nappal a törvényes határidő után született döntés legfontosabb eleme, hogy hasonlóan a negyedik mobilszolgáltató létrejöttét lehetővé tevő frekvenciacsomaghoz hasonlóan, a 450 Mhz-es frekvenciákat sem hasonlítják, legalábbis most. Ezen a frekvencián gyéren lakott településeket lehetett volna nagysebességű mobilinternettel ellátni. A döntés részben a bíráló bizottság javaslatára, részben az NHH saját döntése alapján született. Az indokok hasonlók, mint a másik csomag esetében: a pályázók - a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a Mobile Wireless Broadband Hungary Távközlési Zrt. (MWBH) - által benyújtott üzleti tervek nem voltak kellően megalapozottak.

A távközlési szolgáltatók infrastruktúra-fejlesztését három frekvenciacsomag értékesítésével kívánta elősegíteni a hatóság, a 26 Ghz-es tartományban. Ebből az egyiket az új mobilszolgáltató és egy jelenlegi piaci szereplő közösen kaphatta volna meg, de mivel nincs új szereplője a mobilpiacnak, így ezt a csomagot nem hasznosítják. A másik két spektrumra bárki pályázhatott. A döntés értelmében a Magyar Telekom nettó 500 millió forintos ajánlatával nyerte el a 84 MHz sávszélességű blokk tíz évre szóló használati jogosultságát, míg az 56 MHz sávszélességű csomagra az Antenna Hungária nyerte 220 millió forintos ajánlatával.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.