Nem lehet megúszni a reformokat

Magyarország nem a legrosszabb helyzetben lévő ország, van hely a krízis által okozott helyzet kezelésére. Ehhez viszont strukturális reformok szükségesek - mondta Juliet Sampson, a HSBC Bank stratégája Budapesten.

A közép-kelet-európai régió országai számára talán a legsúlyosabb gondokat a korábban beléjük vetett bizalom jelentős erróziója okozza - jelentette ki Juliet Sampson, a HSBC Bank vezető stratégája az YBL Klub gazdasági konferenciáján. Ezzel a kijelentéssel kapcsolódott Surányi György, a CIB Bank elnökének szavaihoz. Hozzátette ez a folymat, eszetlen és megmagyarázhatatlan. Látni kell Magyarország nem a szakadékba zuhan. Nem arról van szó, hogy 400 vagy 500 forintos euróról kell-e majd beszélni. 

Ezzel együtt a reégió országainak leértékelődése nagyon komoly aggodalmakat okoz befektetői körökben. Ezeket a folyamatokat jegybanki beavatkozással próbálják megállítani, de azért az eszközök korlátozottak. 

A válság megoldásaiban többi között annak lesz szerepe, hogy a banki szektor mennyire lesz képest hitelt nyújtani. Ezzel lényegében Surányi György előadásában elmondottakhoz kapcsolódott, azaz nélkülözhetetlen, hogy a pénzügyi rendszerben a források a pénz újra megjelenjen. Egy másik jelentős körülmény lesz pedig, hogy a határon átnyúló tőkemozgások milyen mértéket érnek el és mennyi ideig tartanak. Minél nagyobb és minél hosszabb lenne a legelőnyösebb.

Nem kell magyarázni azt sem - mondta -, a krízis nem Magyarországot érintette a legsúlyosabban. Ott a legrosszabb a helyzet, ahol a ingatlanpiacot nagyon súlyos károk érték. Ezekhez az országokhoz képest Magyarországon még mindig sokkal nagyobb mozgástér van a helyzet kezelésére. Ehhez azonban elengedhetetlenek a struktúrális reformok.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.