Nem köthet kötelezőt az AIM

Több szabálytalanságot talált az AIM-nél a pénzügyi felügyelet, a szervezet ezért megtiltotta a biztosítónak, hogy új kötelező biztosításokat kössön. A társaságot nem lepte meg a döntés, a cégnél augusztus óta gondolkodnak azon, hogy kiszállnak a piacról.

Megtiltotta az AIM Általános Biztosító Zrt. számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termék terjesztését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A szervezet közleménye szerint a tiltás a biztosító kgfb alágazatra vonatkozó tevékenységi engedélyének visszavonásáig hatályos. Az AIM egyéb biztosítási tevékenységét a határozat nem érinti, a cég így továbbra is működhet a magyar biztosítási piacon. (Váltson kötelezőt nálunk!)

Az AIM ennek alapján 2010. október 19. napját követően kgfb termékre tett ajánlatot nem fogadhat el, a flottákhoz tartozó újabb gépjárművet nem biztosíthat, és a 2011. évre vonatkozóan kgfb díjtarifát nem hirdethet meg. A biztosító ugyanakkor köteles az általa már korábban megkötött kgfb-szerződésekből eredő valamennyi kötelezettségét teljesíteni.

A felügyelet kötelezte a biztosítót arra is, hogy 2010. december 31-től havonta adjon tájékoztatást a kgfb tevékenységének megszüntetésére vonatkozó, 2010. október 8-án kelt intézkedési tervének végrehajtásáról. Év végétől az AIM ugyancsak havonta köteles számot adni kgfb szerződés-állományának, kárkifizetési adatainak, illetve az alágazathoz kötődő egyes tartalékainak alakulásáról.

A biztosítónak 2010 végére alkalmassá kell tennie nyilvántartását és belső szabályozási rendszerét arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően kezelni tudja az intézkedési terv szerint csökkenő kgfb szerződés-állományából és a szolgáltatási kötelezettségekből adódó feladatokat.

A felügyelet a határozatot megalapozó cél- és utóvizsgálatában megállapította: a biztosító kgfb állomány-nyilvántartásának és -kezelésének valamennyi területén számos alkalommal megsértette a jogszabályokat. A biztosító így a vizsgált időszakban nem volt képes eleget tenni a szerződő felekkel, a károsultakkal és a hatóságokkal szemben fennálló jogszabályi kötelezettségei jelentős részének. Ezért a felügyelet megállapítása szerint a biztosító kgfb terméke terjesztésének körülményei jogszabálysértőek - áll a közleményben.

A társaságnak nem jelentett meglepetést a döntés, az AIM-nél augusztus óta gondolkoznak azon, hogy kiszállnak a kgfb-piacról, sőt egy hete be is jelentette, hogy felhagy a kötelező üzletággal. Ezt akkor a biztosító a gazdasági folyamatokkal, a piaci változásokkal indokolta. Az AIM egybéként tavaly májusban kezdett el a kgfb-vel foglalkozni a magyar piacon, akkor vásárolta meg a TIR Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állományát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.