Nem kérdezhettük Rogánt az atomügyi sajtótájékoztatón

Lapunk nem tehetett fel atomügyi kérdéseket Rogán Antal atomügyi sajtótájékoztatóján, mert ő úgymond csak egy képviselő. A Fidesz-frakcióvezető szerint a baloldali ellenzék Paks ügyében köpönyegforgató, a Fidesz viszont mindig is ugyanezt mondta Oroszországról. Egyik állítás sem tűnik igaznak.

Nem engedte meg, hogy feltegyük kérdéseinket a paksi atomerőmű bővítéséről kötött tegnapi magyar-orosz kormányközi megállapodáshoz kapcsolódóan Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője mai, "a nukeáris energetikai megállapodásról" című sajtótájékoztatóján. Két, szorosan a megállapodáshoz kapcsolódó szakmai kérdésig jutottunk, amikor munkatársunkba fojtva a szót megkérdezte, miért nem tettük fel e kérdéseket korábban a kormánynak. Magyarázatként hozzáfűzte, ő csak egy parlamenti képviselő, aki nincs minden információ birtokában. Tegnap amúgy a tervezett kérdések egy részével megkerestük a szerződéseket magyar részről jegyző nemzeti fejlesztési tárcát, ám nem kaptunk választ. A többi kérdés azóta merült fel, részben a Fidesz képviselőinek félreérthető sajtónyilatkozatai nyomán.

Így tehát nem kaphattunk választ azokra a bizonyára Rogán Antal hatáskörén messze túlmutató, mély, szakmai kérdésekre, hogy például a tervezett 3 ezer milliárd forintos orosz állami hitel visszafizetése növeli-e majd az államadósságot, a magyar állam ígér-e az új atomblokkok áramára garantált átvételi árat, illetve miként viszonyul rezsicsökkentési elképzeléseikhez, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető a Hír TV-nek azt mondta, a mostani alacsony áramár időszakának hamarosan vége.

A frakcióvezető mások kérdéseire adott válaszaiból egyébként kihámozható, hogy terveik szerint a hitelt alapvetően az állami Magyar Villamos Művek veheti fel. Az állam segítheti ugyan a visszafizetést, de az EU-elszámolás alapján egy termelő beruházás állami pénzelése más elbírálás alá eshet. Szerinte az atomblokkok fogják termelni a legolcsóbb áramot. Egyes szakértők ezt gyökeresen másképp gondolják.

Rogán Antal a sajtótájékoztató fő üzenetének láthatólag azt szánta, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányfőként, illetve Mesterházy Attila az MSZP elnökeként többször is kiállt a paksi bővítés mellett. Emlékeztetett, hogy 2009-ben a parlament szinte egyöntetűen – a szocialistákkal együtt – igennel szavazott a bővítés előkészítésére. Így mostani tiltakozásukat pálfordulásnak minősítette. Az immár három párt képviseletében, szövetségben politizáló politikusok közül egyébként egy sem tett az elmúlt napokban a bővítést elvi alapon elutasító nyilatkozatot. Mindhárom ellenzéki vezető elsősorban az aláírás kellő mélységű előkészítését, az orosz elnök Moszkva melletti rezidenciáján aláírt megállapodások nyilvánosságát és a pályázat elmaradását róják fel az Orbán-kabinetnek. Igaz, az ellenzéki koalícióban részt vevő, zöld politikát hirdető Párbeszéd Magyarországért Mozgalom, illetve az ellenzéki összefogásban részt nem vevő, szintén környezetvédő beállítottságú LMP esetenként sarkosabban fogalmaz, de alapvetően e tömörülések is a nyilvánosságot hiányolják.

Rogán Antal jegyzőkönyveket lobogtatva vélte bizonyítani, hogy a kormány az országgyűlés pártjait is tájékoztatta, amennyiben december 17-én Lázár János miniszterelnöki államtitkár a gazdasági bizottság ülésén elmondta a kabinet ezzel kapcsolatos álláspontját. Sajnálatos módon, noha a napirendet ismerték, az ülésen az ellenzéki képviselők nem vettek részt - tette hozzá. Ugyanakkor az elhangzottakról utólag is tájékoztatta a tagokat, akik – szavai szerint – most a parlamentben is megszavazhatják a megállapodást. Hozzátette, a vitához benyújtják a parlamentnek a megállapodások teljes szövegét az összes melléklettel együtt.

Arra a felvetésre, hogy négy-öt évvel ezelőtt a Fidesz ellenzékben kemény, elítélő hangon nyilatkozott Oroszországról, illetve a Déli áramlat kapcsán kötött Gyurcsány-Putyin-megállapodásról, úgy fogalmazott: a paksi bővítés tárgyában a Fidesz álláspontja soha nem módosult. Déli áramlat-ügyben pedig "sokat változott a világ": akkor elsősorban a Nabucco vezetéktervet támogatták, de azóta a Fideszen kívül álló okokból ez az elképzelés lekerült a napirendről.

A pályázat elmaradását azzal indokolta, hogy a paksi atomerőmű jelenleg működő négy blokkját is az oroszok építették, így szerinte a legkisebb kockázattal az jár, ha az oroszok bővítenek. Meglátása szerint eddig teljesen biztonságosan működtek a blokkok. (A csernobili és a fukusimai atombaleset besorolása alatti legkomolyabb, 3-as szintű - minimális környezeti radioaktív szennyezéssel is járó - meghibásodás 2003-ban Pakson történt, egy elrontott tisztítási művelet közben.)

 

LMP-performansz

A tájékoztatót az LMP-s Csiba Katalin képviselő performansza színesítette. Az esemény előtt a Fidesz-sajtó rosszat sejtve felkérte "azokat, akik bármiféle akcióval meg szeretnék zavarni" a tájékoztatót, hagyják el a termet, amire Csiba Katalin a sajtóorgánumot is megnevezve újságíróként mutatta be magát. Ennek megfelelően az eseményen kérdezett Rogán Antalhoz, aki válaszolt is. A tájékoztató végeztével viszont a képviselő kiállt Rogán Antal mellé, és egy "Фидэс" (cirill betűs "Fidesz") feliratú narancssárga molinót kifeszítve az Orbán-Putyin-atompaktummal kapcsolatos elítélő véleményének adott hangot. Rogán Antal ezt látván először meghívta a képviselőnőt egy kávéra, majd elment. A Fidesz-sajtósok néhány másodperc múltán udvariasan, de határozottan távozásra kérték fel az LMP-képviselőt, aki ennek eleget tett.

Rogán Antal szerint ő csak egy sima képviselő
Budapest, 2014. január 14. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a baloldali ellenzéki pártok megállapodásával kapcsolatban, a Képviselői Irodaházban 2014. január 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.