Nem keményített be a Fed

Ezúttal sem változtatott kamatán az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, de ami ennél fontosabb, a tavaly szeptember óta tartó gaztdaságélénkítő, likviditásbővítő programjának kivezetésére sem adott konkrét jelzést.

Ahogy az várható volt, a 0-0,25 százalékos sávban lévő alapkamaton nem változtatott szerdán a Fed nyíltpiaci bizottsága, s a pénznyomda kihasználtságának csökkenésére sem tett egyértelmű célzást, azaz marad a havi 85 milliárd dolláros tempó.

A második negyedév 1,7 százalékos gazdasági növekedéséről szóló pár órával korábbi bejelentése után elemzők hajlottak arra, hogy erős utalásokat tesz a gazdaságélénkítő program kivezetésére. Különösen azután, hogy a friss GDP adat 0,7 százalékkal múlja felül az előzetes elemzői várakozásokat.

A Fed ezzel szemben azon aggályának adott hangot, hogy a dezinflációs folyamat megtörheti a gazdasági növekedést. A fogyasztói árindex már egy éve a két százalékos célszint alatt van - teszik hozzá. A 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta is még messze van a 6,5 százalékos céltól - indokolják a QE3 program fenntartását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.