Nem kelendőek a Malév-vagyonelemek

Nem igazán kelendőek a felszámolás alatt álló Malév vagyonelemei, így üdülők, cateringkocsik, konténerek. A 170-180 milliárd forintos tartozással tönkrement Malév vagyonelemeinek kiárusításából mintegy 3-3,5 milliárd forint jöhet össze.

Eddig senkinek sem kellett a Malév két balatonlellei üdülője, nem kapkodtak a meghirdetett árakon az informatikai eszközök és a cég bútorai iránt sem és nem volt érdeklődés a cateringkocsikra és a konténerekre sem - közölte a Napi Gazdasággal Jakab Irén, Varga Jenő - a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított Malév felszámolóbiztosa - munkatársa.

A követelések behajtása viszont jobb a vártnál, e forrásból akár 1,5-2 milliárd forint is származhat.

Várhatóan 3-3,5 milliárd forint folyhat be a Malév eszközeinek értékesítéséből és a követelések behajtásából.

A magyar légitársaság ugyanakkor tönkremenetelekor 170-180 milliárd forintos tartozást hagyott maga után. A felszámolás tavaly február 14-én kezdődött és 2013 augusztus végéig elvileg be kellene fejezni.

A legnagyobb hoppon maradt hitelező a magyar állam mintegy 80 milliárdos követeléssel. Az orosz Vnyesekonombank több mint harmincmilliárdra tart igényt. A sorban szerepel az ILFC lízingcég is, valamint az SAS, amelytől szintén gépeket bérelt a Malév.

A volt Malév-dolgozók összes elismert járandósága − járulékokkal együtt − mintegy 9,7 milliárd forint, míg ők ennél jóval többet, 12,1 milliárd forintot követelnek.

A felszámoló szerint az úgynevezett A kategóriás, első körös követelésekre - a dolgozói követelésekre és a felszámolás költségeire - együtt körülbelül 12 milliárd forintra lenne szükség, de ezt sem tudják száz százalékig előteremteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.