Nem kaszálta el a válság a panelprogramot

Azt egyelőre nem tudni, mikor írják ki a következő panelpályázatot, mindenesetre a kormány újabb 15 milliárd forintot szán a programra.

- Újabb tizenötmilliárd forint jut a panelprogramra - jelentette be Varga Zoltán, az önkormányzati tárca vezetője a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Kiemelte: a kormány úgy döntött, a válságkezelés mellett is folytatja a programot.

A panelprogramot tavaly február 1-jén hirdették meg, és szeptember végéig rekordszámú pályázat érkezett be. A 30 milliárd forint állami támogatási igényből 4,5 milliárdról már döntés született, a mostani 15 milliárd forinton túl a még fennmaradó támogatás sorsáról pedig a tervek szerint a félév végén határoznak, amennyiben a hiánypótlásokat megkapják.

Mint azt Varga Zoltán elmondta, a mostani döntés révén 54 ezer lakás részesül támogatásban. A kormányzati támogatás összességében 45 milliárd forintnyi munkát jelent az építő és az építőanyag-iparnak: a munkálatok egyharmadának költségét kormányzati támogatás fedezi, a fennmaradó részen az önkormányzat és a lakóközösség osztozik.

Varga Zoltán felhívta a figyelmet: az ökopályázat, amely egyedi fűtések mérésére ad lehetőséget, még nyitva van.

Az önkormányzati tárca vezetője arra a kérdésre, miért említ hárommiliiárddal kevesebbet, mint elődje, Gyenesei István, aki még 18 milliárd forint rendelkezésre álló támogatásról beszélt, azt mondta: a mintegy 30 milliárd forintnyi igényt a mostani, továbbá a tervek szerint a félév végéig eldöntendő támogatással le tudják fedni. - Így végül 30 milliárd forintról lehet beszélni, nem pedig 15 vagy 18 milliárd forintról - tette hozzá.

Arra a kérdésre, mikorra várható a következő panelpályázat kiírása, a miniszter azt válaszolta, a válságkezelés közepette annak is nagy a jelentősége, hogy bejelenthetik: az eddig beérkezett 30 milliárd forintnyi igényt fedezni tudják. Nem szeretne konkrét időpontot említeni - tette hozzá -, de mivel a kormány érzi, hogy sikeres és a lakóközösségek számára fontos programról van szó, mindenképpen folytatni kívánják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.