Nem kap pénzt az államtól a BorsodChem

Hosszú távú elkötelezettséget és munkahelymegőrzést vár el a magyar kormány a BorsodChem mindenkori tulajdonosától, ám jelenleg az állam sem közvetlenül, sem az Magyar Fejlesztési Bankon, sem más állami szereplőn keresztül nem nyújt hitelt a cégnek.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) közleménye kitér arra is, hogy az állam nem tulajdonos a társaságban. Az NFGM kiemelt figyelemmel kíséri a társaság körül zajló  eseményeket, a jelenlegi tulajdonosok és hitelezők, valamint a kínai  befektetők közötti tárgyalásokat. A piaci szereplők közötti  egyeztetésekbe ugyanakkor a kormány a jelen helyzetben aktívan nem  kíván beavatkozni - áll a közleményben.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a vállalat iránti  felelősségtől vezérelve a kormány eddig is több intézkedést tett:  július 31-én például módosította az egyedi kormánydöntésről szóló  szerződést. Ennek értelmében a 2009-2011 közötti időszakban a  BorsodChem létszámvállalás tekintetében eltérhet az eredeti  szerződéstől oly módon, hogy plusz egy év monitoring-időszak, 2012  során is vállalja az államháztartási bevétel kompenzációját a  továbbfoglalkoztatási kötelezettség teljesítésével.

A kormány, tekintettel a válság hatásaira, lehetőséget nyújtott  arra is, hogy a SMART pályázatokon támogatást elnyert vállalatok a  megváltozott gazdasági körülményekhez igazíthassák szerződéseik  teljesítését.
Amennyiben a BorsodChemnél a munkahelyek megőrzése érdekében  szükségessé válik az állami beavatkozás, akkor egy tiszta  tulajdonosi és rendezett hitelezői struktúrával rendelkező céggel a  kormány kész tárgyalásokat folytatni - közölte az NFGM.

A BorsodChem korábbi tájékoztatása szerint a cégnek október 6-ig  kell megállapodnia a lejáró hitelekről, és ezt követően további  mintegy egy hét áll rendelkezésre arra, hogy a kölcsöntőkét, azaz  mezzanine hitelt nyújtott hitelezőkkel, többek között a Wanhuával is  megállapodjanak a nettó mintegy egymilliárd euró hitel  átstrukturálásáról. Ha nincs megállapodás, a BorsodChem sorsa a  hitelezőktől függ. A BorsodChemet hitelező mintegy 60 bank konzorciumának vezetője  az UniCredit csoporthoz tartozó HVB.

Munkások távoznak az üzemből a BorsodChem Zrt. 4. számú portabejáratánál Kazincbarcikán
Kazincbarcika, 2009. február 4. Munkások távoznak az üzemből a BorsodChem Zrt. 4. számú portabejáratánál Kazincbarcikán. A cég elbocsátja 550 dolgozóját. Ezt azzal indokolják, hogy a világgazdasági válság miatt a vállalat piacai beszűkültek, megrendelés-állománya és árbevétele elmarad a várttól. MTI Fotó: Vajda János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.