Nem jó ötlet aurafotót mellékelni az önéletrajzhoz

Az aurafotó nem szerencsés ötlet - hívja fel a figyelmet a tréner, és bár az intelmet nehéz komolyan venni, az eset megtörtént: egy hölgy a szellemi energiamezőjéről készült fotóval is ellátta önéletrajzát.

A történet némi derültséget visz a kissé egykedvű társaságba - egy megszűnt szerkesztőség tagjai ülnek a teremben, egy outplacement tréningen. A bársonyos elbocsátás lényege az, hogy a leépítő cég befizeti dolgozóit egy programra, amely segíthet nekik munkát találni, például az álláskeresési módszerek csiszolásával. A szolgáltatást több évtizede, válságos időszak hívta életre, nem csoda, hogy az utóbbi időben Magyarországon is radikálisan nőtt iránta az igény.

- Főleg a multik kérnek outplacementet, rájuk jellemző, hogy ezt a kiadást eleve belekalkulálják a leépítés költségébe - számol be tapasztalatai­ról Jónás Anikó, a Kelly ­Services Hungary ügyvezető igazgatója. A személyzeti tanácsadó cég trénerei főként a szellemi munkakörből elbocsátottakkal foglalkoznak, a fizikai dolgozók esetében egészen más megközelítésre van szükség, és ők eleve kisebb arányban érdeklődnek a lehetőség iránt. Igaz, tőlük sok esetben önéletrajzot sem kérnek, így alig lenne miről beszélni.

Nem úgy a fehérgallérosoknál. A fényképeknél maradva: a többi között megtudhatjuk, hogy nem ajánlott pél­dául közösségi oldalakon olyan fotót közzétenni, amelyen az ember párducmintás alsóneműben pózol a kanapén, vagy éppen pisztolyt tart a fejéhez. A kiválasztást végzők hazánkban is előszeretettel nézik meg azok iwiwes vagy facebookos adatlapját, akiket az önéletrajz alapján be akarnak hívni állásinterjúra. Egy viccesnek gondolt kép vagy erőteljesebb hangvételű Trianon-értekezés banánhéjnak bizonyulhat.

Nem véletlenül hangsúlyos a tréningen az önéletrajzírás. Hiába érhető el az interneten sablonok és információk tömkelege, a magyarok többségének továbbra is csaknem megoldhatatlan feladat egy megfelelő CV összeállítása. Mint megtudjuk, jó, ha az önéletrajzok 30 százaléka megüti az elvárt színvonalat. Ez igen nagy luxus olyan időszakban, amikor egy marketinges vagy épp bútorkereskedői állásra 600 pályázat érkezik.

Az interjúra szóló behívó tehát már fél siker. - A lehetőséget maximálisan ki kell használni, brillírozni kell - fogalmaz Sarkadi Gabriella, a CV-Online állásportál tanácsadója. Ebbe nem fér bele, hogy az ember pólóban jelenjen meg a beszélgetésen, de a feszültség sem használ: egy izguló álláskereső olyan erősen szorította a Kelly Services interjúztatójának kezét, hogy elkezdett vérezni a gyűrűsujja.

A tréning olyan dilemmák megbeszélésére is alkalmat ad: mit tehet az ember, ha alkalmas a megcélzott munkára, de a fülébe jut, hogy valamelyik vetélytársa áskálódik ellene, s emiatt nem akarják felvenni. Hogyan cáfolhatja a kifogást, amiről elvileg nem is tud? (Aki megoldja, legyen diplomata.)

A Kelly Servicesnél fél éven át követik a tréningen részt vettek életének alakulását, s eddigi tapasztalataik szerint néhány hónap alatt 50-60 százalékuk talál munkát. A felső vezetők körében rosszabb az arány, esetükben egy-másfél évig is eltart az álláskeresés.

A jelentkezésekben az év végét holt időnek tartják a szakértők, épp ezért azt tanácsolják: érdemes ilyenkor próbálkozni, hiszen kevesebb a vetélytárs.

Aura fotó
aura
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.