Nem indul eljárás Simor András ellen

Nem rendeli el vagyonnyilatkozati eljárás megindítását Simor András jegybankelnökkel szemben Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke.

A vagyonnyilatkozati eljárás megindítását a fideszes Répássy Róbert kezdeményezte június elején Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ellen. A mentelmi bizottság szocialista elnöke keddi, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában azt írta: Simor András a vagyonnyilatkozatát - a házszabály vonatkozó bekezdésében foglaltaknak megfelelően - a kezdeményező által kifogásoltakon is túlmenően kiegészítette, kijavította, megmagyarázta, a pontosításokat pedig a nyilvános vagyonnyilatkozatában feltüntette.

Géczi József Alajos szerint Simor András az egyéb közlendők rovatban feltüntette az általa tulajdonolt gazdasági társaságban elhelyezett befektetéseit, illetve a cég személyesen általa használt gépkocsiját. Ezzel megmagyarázta a kezdeményező által felvetett pénzvagyonmozgás ellentmondásait, és a nyugdíjpénztárban elhelyezett megtakarítását is kijavította, valamint válaszában a korábbi évek adatait is részletezte. Végezetül nyilatkozatának egyik pontját kiegészítette azzal, hogy a Zeneakadémia Gazdasági Tanácsának elnökeként kapott jövedelmét nem veszi fel, annak összegét a zenekultúra céljaira rendszeresen visszajuttatja - közölte Géczi József Alajos.

Kitért arra is, hogy a vagyonnyilatkozati űrlapon a részben vagy egészben tulajdonolt vállalkozásban elhelyezett befektetések, illetve az onnan személyesen használt vagyontárgyak feltüntetésére nincs külön rovat. A bizottságnak e hiányosságot pótolni célzó módosító javaslataira nézve mindeddig nem jött létre megegyezés - fűzte hozzá, kifejtve: "június 15-én, jóval a kezdeményezés benyújtása után bizottsági állásfoglalással orvosoltuk az egyértelmű törvényi rendelkezés hiányát. Azt ajánlottuk, hogy a képviselők az ilyen természetű adatokat egységesen az 'Egyéb közlendők' rovatban tüntessék fel." Hozzátette, a beadvány vonatkozó részeivel hatáskör hiányában nem foglalkozhatott, ugyanakkor megjegyezte: Simor András a parlament előtt is bejelentette, hogy a külföldön bejegyzett cégében elhelyezett befektetését hazahozza Magyarországra.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese június 4-i sajtótájékoztatóján jelentette be: pártja vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az MNB-elnök ellen, hogy kiderüljön, miért csökkent egy év alatt közel 900 millió forinttal Simor András vagyona, és ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök offshore cégével. Előzőleg - június 4-én - több napilap is beszámolt a jegybankelnök vagyonnyilatkozatairól, amelyekből kiderült, hogy a 2007-es dokumentum szerint Simor András összesen 923 millió forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt. Az egy évvel később tett nyilatkozatában viszont már azt közölte: csupán 67 millió forintja van befektetési alapokban.

A jegybank sajtóosztálya a Fidesz kifogásaira akkor úgy reagált, hogy Simor András a törvénynek megfelelően, az előírt tartalommal, tényleges vagyoni viszonyait feltüntetve tett eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének. Egy nappal később Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője lemondásra szólította fel Bajnai Gordon kormányfőt és Simor Andrást. Navracsics Tibor akkor úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek és a jegybankelnöknek azért kell távoznia, mert elkerülték a magyarországi adófizetési kötelezettséget. Simor András június 8-án az Országgyűlésben, egy azonnali kérdésre adott válaszában bejelentette: értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd megszünteti a társaságot, a befolyó pénzt pedig hazautalja. - Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak - mondta akkor Simor András.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.