Nem fizették ki, felbontatja az autópálya melletti utat az alvállalkozó

Korán reggel Zalakomár közelében bontatni kezdte az autópálya melletti egyik mezőgazdasági feltáró utat az M7-es építésének egyik alvállalkozója, mert nem fizették ki a munkáját. Délelőtt a rendőrök rövid időre megállították a munkálatokat, de később levonultak a területről.

Gaál Zoltán, a zalaegerszegi ZalaSprint-M Kft. építésvezetője a helyszínen azt mondta, hogy mintegy 24 ezer tonna mészkő és töltésföld felhasználásával készítették el az M7-es autópálya munkálatainak részét képező mezőgazdasági utakat. Miután a cég a közvetlen megrendelőtől nem kapta meg a tavaly elvégzett munka teljes ellenértékét, a követelését eladta az Ittasofőr Kft.-nek, amely szerdán megkezdte a bontást.


Délelőtt 10 óra előtt a rendőrség is megjelent a helyszínen és leállította a munkálatokat. Az MTI úgy tudja: a rendőrök mintegy háromnegyed órával később azzal hagyták el a helyszínt, hogy a tulajdonjogi vita eldöntése a bíróságra tartozik.

A követelést megvásárló cég ügyvezetője, Mészáros László tudomása szerint "tipikus lánctartozásról van szó", miután az M7-es építése során több alvállalkozói szinten keresztül kapta meg és végezte el a konkrét munkát a ZalaSprint-M Kft. A munkáért 83,6 millió forintot kellett volna fizetnie a megrendelő Nyírút Építőipari és Kereskedelmi Kft.-nek, de csak 40,6 millió forintot utalt át. A fennálló követelést vásárolta meg az Ittasofőr Kft., amely a kitermelt földet és mészkövet értékesíteni akarja.

A meglehetősen bonyolult megrendelői láncolatról azt mondta: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megkezdett autópálya-építés nyertese a PVT-M7 Konzorcium volt, amelyben a Porr Építő Kft. a fő résztvevő. A Porr a balatonfüredi Kutas B.B.B. Kft.-nek adta ki a mezőgazdasági utakra vonatkozó megrendelést, de ez a cég közbeiktatta a Mezőbau Invest '09 Kft.-t, azonban még itt sincs vége a láncnak. A Mezőbau ugyanis a nyíradonyi Nyírút Kft.-nek adta tovább a megrendelést, amely végül megbízta a ZalaSprint-M Kft.-t a munkálatok elvégzésével.

Mészáros László hozzátette: a Nyírút Kft. képviselői az utóbbi hónapokban elérhetetlenekké váltak, tudomása szerint januárban, éppen hasonló lánctartozásos ügy miatt előzetes letartóztatásba került a cég vezetője. A Kutas B.B.B. Kft. elismerte ugyan a fizetési kötelezettségét - miután a láncban közöttük lévő Mezőbau Kft. tulajdonosa a Kutasnál is dolgozik -, ennek ellenére mégsem fizetett.

A ZalaSprint-M képviselői a fővállalkozót is megkeresték, ám a Porr jogi képviselőjétől azt a tájékoztatást kapták, hogy velük nem állnak jogviszonyban, ők a közvetlen alvállalkozóikat kifizették.

Zöller Katalin, a Porr Építő Kft. jogi osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: jogtalannak tartják a bontást, mert állami tulajdonú területről van szó, a követeléssel előállt társaság pedig nem alvállalkozó, hanem anyagbeszállító. Részükről a munkákat végző Mezőbau Kft.-nek kifizették a szerződéses összeget, és bár nem vizsgálhatják partnerük tartozásait, tudnak a vitáról.

Véleménye szerint az egyelőre állami tulajdonban lévő területen a rendőrségnek meg kellene akadályoznia a további rongálást. A Porr ugyanakkor őrző-védő szolgálat felállításával is szeretné megakadályozni, hogy a még építési területnek számító útra bárki bemenjen.

Fazakas Orsolya, a NIF kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: beruházóként a PVT M7 konzorciummal állnak szerződéses kapcsolatban, az alvállalkozókkal nem. Kifejtette, hogy beruházóként a magyar államnak nincs tartozása, a kifizetést a konzorcium felé teljesítették, és tudomásuk szerint a konzorcium vezetője, a Porr Építési Kft. is kifizette szerződött partnereit.

A NIF lehetőségei korlátozottak, előírják, hogy nevesíteni kell a 10 százalék feletti értékű munkát végző alvállalkozókat, mérnökei folyamatosan végeznek helyszíni ellenőrzést, továbbá megkövetelik és figyelik az építési napló vezetését. "Sajnálatos módon ezekkel az eszközökkel nem tudjuk megelőzni az ilyen esetek kialakulását" - közölte Fazakas Orsolya.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.