Nem fizet a takarékszövetkezet Körmenden

Futhatnak a pénzük után a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfelei. A pénzintézet engedélyét a jegybank visszavonta, pénzt már senki nem vehet fel.

A péntek reggeli nyitáskor ötvenen-hatvanan sorakoztak a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet körmendi fiókja előtt, amely az előírt időben kinyitott és fogadja az azóta is folyamatosan érkező és érdeklődő ügyfeleket. Pénzükhöz viszont nem juthatnak hozzá az ügyfelek.

A takarékszövetkezet munkatársai minden érdeklődőt arról tájékoztatnak, hogy mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta tevékenységi engedélyüket, kifizetéseket sem eszközölhetnek, ezért az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja majd a betéteseket.

Németh Zsolt, a takarékszövetkezet egyik ügyfele elmondta: mivel lakossági folyószámláját és vállalkozói számláját is a körmendi takarékszövetkezet vezette, így nem tud hozzájutni ahhoz az összeghez sem, amiből napi vásárlásait fedezhetné, illetve folyószámlájáról a pénzintézet átutalásokat sem teljesít.

"Hiába próbáltam meg már csütörtökön este a bankkártyám segítségével pénzt felvenni, sem a szövetkezet terminálja, sem más pénzintézet terminálja nem fogadta el a tranzakció kezdeményezését és az internetes banki felület sem működött" - mondta.

A takarékszövetkezet ügyfelei csalódottan, pénz nélkül távoznak, egymás kezébe adják a kilincset, az utcán a reggeli nyitáskor egy rendőrségi autó is várakozott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön délután vonta vissza a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket.

A közleményben az MNB azzal indokolta a lépést, hogy a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete - a korábbi hatósági intézkedések ellenére - tovább romlott, és fennállt a veszélye, hogy nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

Az ügyfeleknek dolguk

A működési engedélyét vesztett Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek egyelőre nincs tennivalójuk, a jövő héten várhatóan megkapják az OBA személyre szóló értesítését, a tájékozódásra számos lehetőség áll rendelkezésükre.

Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szóvivője elmondta, hogy telefonos információs rendszert működtetnek reggel 8 órától, száma 40 918 918. Ezen minden kérdésre megpróbálnak válaszolni.

Hangsúlyozta, hogy a hitelintézeti adatok feldolgozását követően a takarékszövetkezet minden ügyfelének személyes értesítést küldenek arról, hogy a nyilvántartások alapján milyen követelésükről tudnak, és mikor, milyen módon juthatnak hozzá pénzükhöz.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője pénteken elmondta, hogy több helyen tájékozódhatnak az ügyfelek - a betétesek és a befektetők is - a tudnivalókról, az MNB ügyfélszolgálati számán 40 203 776, és a jegybank vidéki tanácsadó hálózatának irodáiban személyesen is. A takarékszövetkezet honlapján (http://www.tkszkormend.hu) is részletes tájékoztatók állnak rendelkezésre, és az irodákban is fogadják az ügyfeleket - tette hozzá.

Az MNB csütörtökön visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. Egyes vezető(k) felelősségét is vizsgálják - közölte a jegybank csütörtökön.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket, a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít. A takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik, az OBA vagyona többszörösen meghaladja a takarékszövetkezetnél elhelyezett betétek együttes összegét.

Felelőtlen kockázatvállalás

Az MNB megállapította, hogy a tulajdonosi kör és a vezetés összefonódása olyan felelőtlen kockázatvállalási gyakorlattal párosult, amely nagyon rövid idő alatt ugrásszerű növekedést eredményezett a takarékszövetkezet hiteleiben. A folyósított hitelállományok tényleges problémáit csak az átfogó felügyeleti vizsgálat volt képes feltárni.

A nagyszámú és jelentős részben súlyos jogszabálysértés, biztonsági hiányosság kiküszöbölése, a belső kontrollmechanizmusok kiépítése és így a biztonságos hitelintézeti működés helyreállítása, fenntartása olyan ráfordításokat igényelne, amelyek még középtávon sem tennék lehetővé a nyereséges gazdálkodást. Összességében az MNB megítélése szerint a takarékszövetkezet hosszú távú fenntartható működésének biztosítása csak olyan rendkívüli ráfordításokkal lenne lehetséges, melyek forrása nem biztosított.

Az MNB 2013. november 5-én rendelt ki felügyeleti biztosokat a takarékszövetkezethez, az akkori vizsgálat során a takarékszövetkezet kockázatvállalási tevékenységében és likviditási helyzetében számos problémát tártak fel, amelyek részben irányítási hiányosságokkal függtek össze.

Az MNB akkori közleménye szerint a biztosok kirendelése 2013. november 5. napjától a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre szólt.

November 14-én a szövetkezet tulajdonosai közül Török Péter, a takarékszövetkezet egyik tulajdonosa és Töröcskei István, aki szintén jelentős tulajdonnal bír a takarékszövetkezetben, még azt közölte, hogy a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tulajdonosai elkötelezettek az intézmény mellett és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a takarékszövetkezet prudens működése, az elmúlt időszakhoz hasonlóan, továbbra is fennmaradjon.

Azt is kiemelték, hogy a prudens működés fennmaradása érdekében támogatnak minden olyan folyamatot, amely akár egy erős partnerrel történő együttműködést, akár a pénzintézet bankká alakulását elősegítheti.

A takarékszövetkezet vagyonelszámolója, jogszabályi előírás alapján, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.