Nem érdekli az árfolyamgát a devizaadósok zömét

Összesen mindössze az adósok egyharmada élt eddig az árfolyamgát lehetőségével, az arány később sem nőhet már 40 százalék felé. Legtöbben a Raiffeisen ügyfelei közül kötöttek szerződést árfolyamgátra.

Több mint 160 ezer igénylés futott be az árfolyamgát-konstrukcióra március végéig a bankokhoz a Portfolio.hu becslései szerint.

Ez azt jelenti, hogy a jogosult devizahitelesek csak valamivel több, mint egyharmada élt a kivételes lehetőséggel a legutóbbi változtatás előtti, március 29-ei határidőig. A parlament időközben 2013. május 31-éig kitolta az igénylés határidejét.

Dacára, hogy időközben gyengült a forint – így az elvileg arra serkenthetné a devizaadósokat, hogy igényeljék bankjuktól a lehetőséget – a Portfolio.hu-nak nyilatkozó bankok többsége az érdeklődés csökkenéséről számolt be. Bár a kormány, az MNB, a PSZÁF és a bankszövetség kampánya valamennyit még szépíthet a helyzeten, ám várhatóan így sem lesz 40 százaléknál több az árfolyamgátat kérők aránya.

A gazdasági hírportál szerint a Raiffeisen Bank ügyfelei közül fordultak legtöbben az árfolyamgát felé, míg a Volksbanknál volt a legalacsonyabb a részvétel. A legnagyobbak közül az OTP-nél, a K&H-nál és az Ersténél is egyharmadnyi jogosult nyújtotta be igényét.

Korábban mind az MNB, mind pedig a PSZÁF 80-90 százalékos részvételre számított.

A  megkérdezett bankok szerint a lanyha érdeklődés oka a bizalmatlanság, illetve az, hogy az ügyfelek számára nehezen áttekinthető a konstrukció. Sok ügyfélnél érzékelhető valamiféle csodavárás, azaz valami más, ennél lényegesebb kormányzati intézkedésre várnak, és úgy vélik, hogy ha belépnek az árfolyamgátba, akkor később nem részesülhetnek egy esetleges későbbi kormányprogramból – vélték a bankok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.