Nem elég óvatos a büdzsé

Nem tükrözi kellőképpen a múlt szombaton benyújtott, átdolgozott költségvetés a gazdasági válsággal kapcsolatos kockázatokat, illetve ezen kockázatokra nem ad megfelelő válaszokat – áll az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentésében.

A 2009-es költségvetés átdolgozásakor a főbb keretszámokat, a büdzsé tartalékait, valamint a kiadási és a bevételi szerkezetet nem változtatták meg, arányaiban lényegében mindenre ugyanannyi jut az új terv szerint, mint amennyit az előző alapján költött volna rá az állam. A Számvevőszék többek között a költségvetés egyensúlyi tartalékának ¬– szerintük – alacsony szintjét sérelmezi. Felhívja a figyelmet a tartalékok gondos felhasználására, illetve a kormány nagy felelősségére ez ügyben, mivel – mint írják – nincsenek meg erre a megfelelő törvényi előírások.

Arról ugyanakkor elismerően fogalmaznak, hogy a központi költségvetés elsődleges (kamatok nélkül számolt) egyenlege jelentős pluszt mutat, valamint a büdzsé hiánya is megfelelően alacsony (az uniós kimutatásban a GDP 2,9 százaléka).

A bevételi és kiadási számok közül ugyanakkor többet erősen kockázatosnak gondolnak a számvevők. S ismét kifejtik: a büdzsé tervezése szakmailag nem megfelelő, sok esetben nem megalapozott számításokon, hanem alkufolyamatokon alapul, ami különösen kockázatos a nem várt nemzetközi pénzügyi krízis idején.

Az adóbevételek közül a regisztrációs adó, a hitelintézeti járadék és az áfa esetben jelez komolya kockázatokat a jelentés. Az áfa 2270 milliárdos előirányzata szerintük eltúlzott, vagyis a pénzügyi kormányzat nem számolt eléggé azzal, hogy a korábban tervezettnél jóval kevésbé nő majd a lakossági fogyasztás, az infláció, a reálbér pedig nem nő. De a változatlanul hagyott társasági adónál (és különadónál) is megjegyzik, hogy a várható gazdasági növekedés idején kétséges, hogy növekszik-e annyival az adóalap, mint amivel a Pénzügyminisztérium számolt.

A kiadások közül kockázatot jelentenek a hiány teljesülése szempontjából az úgynevezett nem korlátos tételek, vagyis ahol a törvényben foglalt összegnél többet is lehet költeni. Itt is a szociális juttatásokat emeli ki a Számvevőszék. A egészségügyben pedig a gyógyszerkiadásoknál és a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozását feszítettnek ítéli az ÁSZ, de nem teljesíthetetlennek. Nagyobb gondot az államadósság finanszírozásával kapcsolatban jelez, jobbára a pénzügyi válsággal összefüggésben.

Kovács Árpád Állami Számvevőszék elnöke
Kovács Árpád Állami Számvevőszék elnöke, érkezik az éves jelentéssel Szili Katalinhoz.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.