Meglepő húzás: nem fog vissza a Fed

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kétnapos ülését követően szerdán bejelentette, hogy nem csökkenti a likviditásnövelő kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegét.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kétnapos ülését követően szerdán bejelentette, hogy nem csökkenti a likviditásnövelő kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegét. A piacok arra számítottak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény hozzányúl a keretösszeghez, s a havi összeget 10-15 milliárd dollárral mérsékli.  

A befektetők ezt a forgatókönyvet is egy óvatos lépésnek minősítették, s ha így határozott volna a bizottság, szerintük akkor is maradt volna a piacon a bő likviditás. A mostani döntés hatására viszont semmit sem csökkent a pénzpumpa, vagyis ez azt eredményezheti, hogy a kockázatvállalalási hajlandóság egy a Fed által komoly forrásokkal megtámasztott tőkepiacon nem olvad el. 

Mindenesetre a piacon azonnali reakcióként megugrott az euró árfolyama a dollárral szemben. A közösségi deviza jegyzése a bejelentést megelőző 1,337 dollárról 1,348 dollárra erősödött. A forint is hasonlóan "viselkedett", a hírek után 296,50 forintig csökkent az euró kurzusa.

A dollár az esti 222,34 forintról 220,18 forintra, a svájci frank 241,055 forintról 240,20 forintra, a japán jen 2,2503-ról 2,2415 forintig gyengült.

A kamatdöntő ülésen egyúttal bejelentették az irányadó kamatláb tartását a 0,00-0,25 százalékos szinten, hangsúlyozva, hogy a kamatszint "még huzamos ideig" alacsony marad. A döntéshozók többsége még 2016-ra is 2,0 százalék alatti kamatlábra számít. A FOMC közleményében nyomatékosította, hogy az ösztönző program kivezetésének megkezdéséhez több, a fenntartható növekedést alátámasztó makrogazdasági adatra lesz szüksége. A pénzügyi kondíciók szigorodása a jelenlegi helyzetben lassítaná a gazdasági növekedést - fogalmaz a dokumentum.

A döntéshozó testület a gazdasági növekedés mértékének jellemzésére a korábban is alkalmazott "mérsékelt" kifejezést használta. Az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését azonban mérsékelte a testület: a júniusi ülésen prognosztizált 2,3-2,6 százalék helyett 2,0-2,3 százalékra számít. A jövő évre vonatkozó előrejelzést még ennél is nagyobb mértékben csökkentette a testület: 3,0-3,5 százalékról 2,9-3,1 százalékra.

A kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegének megtartásával a Fed a gazdasági növekedés ütemét kívánja megerősíteni. A program folytatásának, a keretösszeg emelésének, illetve kivezetésének ütemezése a gazdasági fellendülés mindenkori alakulásán múlik - hangsúlyozta a közlemény. A gazdasági helyzet megítélésében a Fed nem változtatott a munkanélküliségre és az inflációra kitűzött küszöbértékeken. A testület szándéka szerint 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta felett és 2,5 százalékos infláció alatt még nem kezdi meg a kamatláb emelését.

A Fed 2012 szeptemberében jelentette be a gazdaságösztönző céllal indított mennyiségi monetáris enyhítő programjának harmadik, "QE3" néven ismertté vált fázisát. A program havi 40 milliárd dolláros kötvényvásárlási keretösszeggel indult, amit 2012. december 12-én 85 milliárd dollárra növeltek.

Ben Bernanke Fed-elnök 2013. június 19-én jelezte első alkalommal, hogy a javuló gazdasági kilátásokra való tekintettel a Fednek szándékában áll megkezdeni a program fokozatos kivezetését. Fed-illetékesek későbbi nyilatkozatai alapján a program kivezetésének megkezdését a FOMC szeptemberi ülésére, befejezésének dátumát pedig 2014 közepére határolta be a piac. 

A tőzsdeindexek év eleje óta tartó emelkedése jórészt a Fed kötvényvásárlásainak köszönhető piaci többletlikviditásnak tulajdonítható. A Nasdaq Composite 24 az S&P-500 19, a DJIA-30 index pedig 18 százalékkal emelkedett az év eleje óta. A Fed szerdai bejelentését az amerikai tőzsdeindexek lendületes erősödéssel nyugtázták, a bejelentés előtti értékükhöz képest mintegy egy százalék nyereségre tettek szert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.