Nem csökken a gáz ára

Áprilistól nem változik a lakossági gáz ára - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter. A kormány előtt a csökkentés lehetősége fel sem merült: egy kis mértékű emelés helyett döntöttek a változatlanság mellett. A tavaly óta negyedére olvadt olajár kapcsán úgy fogalmazott: ha csak a forinttal nagy baj nem történik, a harmadik negyedévben már komolyan felmerülhet a gázárcsökkentés lehetősége.

A magyar kormány mai ülésén úgy döntött, hogy áprilistól ne változzon a gáz ára - közölte a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Ez megegyezik a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatával. A miniszter közölte: a kormány az emelés és a szinten tartás közül választott. A MEH javaslatát követően ugyanis a forint nagy mértékben gyengült a dollárhoz képest. Ez a tarifa szempontjából azért fontos, mert hazánk külföldről - Oroszországból - dollár-alapon vásárolja a fűtőanyagot.

Ama felvetések kapcsán, hogy a gázár alapját is jelentő nemzetközi olajár tavaly óta a negyedére zuhant, leszögezte, a lakossági gázárat kiszámító képletek ezt a hatást elnyújtva érvényesítik. Az ármegállapítás mostani,  költségszámítás-alapú rendszerét védelmébe véve hangsúlyozta: a gázár tisztán piaci alapú lenne, a tavalyi nemzetközi olajárdrágulás jóval nagyobb gázáremelkedést eredményezett volna. (Egyszersmind azonban úgy vélte, az év közepén bevezetendő gázárliberalizációs rendszer még kedvezőbb lesz.) Kérdésekre úgy vélte: ha csak a forinttal nagy probléma nem történik, a harmadik negyedévben a csökkentés szempontjából is "komolyan felülvizsgálható lesz a gázár".

Közlekedési miniszterként bejelentette: döntően uniós támogatásból 2012-ig egy sávval kibővítik a jelenleg 2-szer 2 sávos M0-s déli szakaszát. Ennek költsége 120 milliárd forint, aminek 85 százalékát állná az unió. A terv a lágymányosi híd kiváltásaként magába foglal egy új Duna-hidat is. A kivitelezés 2012-re fejeződhet be.

Kifejtette: a kormány elvi támogatást kér a Parlamenttől a Paksi Atomerőmű "ezer vagy kétszer ezer" megawattos bővítésére. (Utóbbi elképzelés az atomerőmű jelenlegi kapacitásainak megkétszerezését jelentené.) Kérdésekre leszögezte: a kormány ehhez nem kíván költségvetési forrásokat biztosítani, és a kivitelezést "az MVM bázisán" képzeli el. (A Paksi Atomerőművet tulajdonló, a központi áramnagykereskedelmet is végző MVM állami tulajdonban van.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.