Nem áll talpra az autópiac

Júniusban picivel több autót adtak el, mint tavaly ilyenkor, de az első félév egészében csökkent az újonnan forgalomba helyezett kocsik száma. A kereskedők a vállalati flották növekedésében reménykedhetnek.

Júniusban 4975 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mindössze 19 darabbal többet, mint egy évvel korábban - közölte a DataHouse autópiaci adatszolgáltató kedden az MTI-vel.

Az év első hat hónapjában 27.160 új személygépkocsi került forgalomba, 2,2 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az angol Jato Dynamics most közzétett elemzése szerint Európában 6,8%-os átlagos visszaesést tapasztaltak az év első öt hónapjában, 30 országból 6-ban mértek növekedést, 22-ben pedig a magyarországinál nagyobb csökkenést észleltek.

A kontinensen ez évben az autómárkák rangsorát a VW konszern nyitja. A LeasePlan Hungária adatai alapján hazánkban a legnépszerűbb cégautómodellek többek között: a Ford Focus, a Renault Megane, a Ford Mondeo, a VW Passat és az Opel Astra.

A korábbiakhoz hasonlóan Európa tizenkét országában is bizakodók a nagy flottával rendelkező cégek. A Corporate Vehicle Observatory Barométere 3600 európai döntéshozói vélemény alapján a flották növekedését prognosztizálja az elkövetkező három évben. A 100-nál több főt foglalkoztató vállalatok vezetőinek 21%-a is ezen a véleményen volt, és mindössze 11%-uk számít visszaesésre.

Pozitív várakozásokra ad okot az is, hogy idén az Európában megkérdezett flottatulajdonosok a tavalyihoz képest is nagyobb arányban (43%) emelték ki, hogy a cégautó nemcsak munkaeszköz vállalatuknál, hanem jelentős szerepe van az értékes munkaerő motiválásában és megtartásában is.

Az európai vállalatvezetők többségéhez hasonlóan Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója is optimista a flották növekedésével kapcsolatban. „Hazánkban a tavalyi évben bevezetett törvénymódosítások egyre több vállalat figyelmét irányították a gépjárműflotta-kezelés kiszervezésében rejlő adminisztrációs és költségcsökkentési előnyökre, és pozitív hatással voltak a flottaautók értékesítésére. Várakozásunk szerint a kedvező adószabályok miatt idén is többen választhatják a tartósbérlet konstrukciót a céges gépjárműflották beszerzésekor” – mondta el a szakember a magyarországi gépjármű-értékesítéssel kapcsolatban, ahol változatlanul több mint 70 százalék a vállalatok által vásárolt gépjárművek részesedése.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint a személygépjármű piac év elején tapasztalt jelentős visszaesése után márciusban pozitív folyamat indult el, amely lassuló ütemben ugyan, de folytatódott a félév végéig. A szervezet várakozása szerint 2013 egészében 10 százalék körül emelkedhet az új személygépkocsik forgalomba helyezése.

A szövetség a közleményében megjegyzi, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához legalább havi 7000 új személyautó forgalomba helyezése szükséges, és e mellett a szervizek kapacitásának jobb kihasználtsága, ettől azonban még nagyon messze van a piac.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.