Nem akarnak Magyarországra jönni a ciprusi offshore lovagok

Nem mozdulnak a ciprusi offshore holdingok, de ha mennek is, hát először nem Magyarországot nézik meg. Pedig jó lenne.

Kivárnak a ciprusi adókörnyezetet kihasználó holdingok, nem jöttek be azok a számítások, amelyek szerint lesz egy első nagyobb kivándorlási hullám – jellemezte a helyzetet az Adó Online-nak Máthé Dóra, a PwC Magyarország cégtársa.

Cipruson a válságot és a százezer euró feletti betétek elvesztését követően furcsa helyzet alakult ki. A pénz menekül az országból, a bankok a náluk elhelyezett betétek felét elveszítették, ám a kedvező adókörnyezet fennmaradt – így az ezeket kihasználó cégek maradni látszanak. Legfeljebb a bankszámlájukat vezetik máshol, korábban is többen így tettek.

Máthé Dóra szerint a cipruson jelen lévő holdingok – nagyrészt persze orosz cégek – leginkább Hollandia, Luxemburg, illetve időnként Svájc és Anglia felé nyitnának. A sorban csak mögöttük jön Magyarország – ami a szakértő szerint nem túl kedvező. Az offshore holdingok ugyanis munkát adhatnának a hazai ügyvédeknek, tanácsadóknak, és növelnék a számlaforgalmat (e tekintetben persze a tranzakciós illeték nem kedvező). 

A szakértő úgy vélte, a vonzó adókörnyezet, a megfelelően egyszerű adminisztráció mellett az országot marketingelni is kellene az érintett vállalkozók, leginkább a célcsoportnak számító oroszok körében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.