Nem akar a NAV-ba menni? Kérjen PIN kódot!

Nem szükséges minden ügyes-bajos dologért bejönni az adóhivatalba. Telefonon is lehet javítani az adóbevallási hibákat – hívta fel a figyelmet a NAV. Ehhez PIN kódot kell igényelni, de ha ez megvan, kevés dolog lesz, amiért be kell menni a hivatalba.

A papíralapú személyijövedelemadó-bevallások hibái is javíthatók telefonon keresztül – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az szja-bevallások feldolgozásánál számos olyan hibát talál – a számítógépes kitöltés ellenére – a hatóság, amelyet nem javíthat önmagától. A kalkulációs számítási hibáknál ezt megtehetik, ám ha az adóelőleget rossz rubrikába írták be, akkor be kell hívni az adózót, hogy maga nyilatkozzon arról: ez tényleg így történt.

Az ilyen hibák javítása egyszerűbb, ha van NAV-os PIN kódunk – és ügyfélazonosító számunk. A telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerben egy 8 jegyű ügyfélazonosító számot kapunk, amelyhez egy PIN kód is tartozik – ezzel azonosítják a telefonálót, ahogyan a bankban is. Az azonosítót kérni kell, egy külön erre szolgáló TEL nevezetű nyomtatványon. (Elektronikusan innen letölthető.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.