Nem a Mol, a Gazprom áll a korrupciógyanús cégek mögött

Néhány hónapja bizonyosan az orosz Gazprom áll ama két ciprusi cég mögött, amelyekről Robert Ježić horvát nagyvállalkozó azt állította rendőrségi vallomásában, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér 2009-ben azokból fizetett korrupciós pénzeket az INA nevű horvát olajtársaság feletti Mol-irányítás megszerzése érdekében – állítja hiteles papírokra hivatkozva a Heti Válasz.

A horvát ügyészség egy elszólásából tudható, hogy Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját gyanúsítottként kezelik a volt horvát kormányfő, Ivo Sanader elleni perben. Ám mivel a magyar ügyészség átvette tőlük a magyarországi nyomozást, kihallgatni, megvádolni nincs módjuk.

A Hernádi elleni gyanú az ott kiszivárgott, meg nem erősített hírek alapján egyetlen vallomáson alapszik.

A számos, Sanaderhez köthető gyanús ügy miatt letartóztatott Robert Ježić helyi nagyvállalkozó azt vallotta ugyanis, hogy svájci cégéhez az általa Mol-érdekeltségűnek nevezett ciprusi Hangarn Oil Products Trading Limitedtől (Hangarn), illetve Ceroma Holdings Limitedtől (Ceroma) korrupciós célú pénzek folytak be. Szerinte a Mol ezzel a módszerrel kívánta átvenni a horvát államtól az INA olajtársaság feletti irányítást. Noha a horvát nemzeti olajtársaságban senkinek nincs többsége, akkorra kétségtelenül a Mol lett a legnagyobb részvényes, és Sanader kormánya át is adta az irányítást.

A most megjelenő Heti Válasz beharangozója viszont kihúzza a vád alól a talajt. A lap kutatásai szerint ugyanis az említett Hangarn és Ceroma irányítója a szintén ciprusi Atlas Alpha Services Limited és Potassa Holdings Limited. E két cég viszont beszámolójuk szerint ez év ősze óta az orosz állami gázmulti, a Gazprom leányvállalati listáján szerepel.

Mivel a vádak a 2009-es időszakra vonatkoznak, a lap megjegyzi: az őszt megelőzően a Hangarn és a Ceroma egy ciprusi, offshore-cégekkel foglalkozó iroda nevén volt. De ebből az időszakból is találtak hozzájuk orosz kötődést.

Papírjaik szerint ugyanis a Ceroma társigazgatója az egyik legbefolyásosabb magyarországi orosz lobbistának nevezett Fazakas Imre. A Hangarn magyarországi kirendeltségének helyt adó ingatlan Fazakas családtagjáé.

A Gazprom-érdekeltségű Atlas Alpha ábrájuk szerint kapcsolatban állt azzal a szintén ciprusi Firthlion Limiteddel, mely közismerten a sokáig Magyarországon üzletelő, Mol-közelséggel szintén nem vádolható Megdet Rahimkulov érdekeltsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.