Nem a Főgáz tette tönkre az EMFESZ-t

Még ha történetesen tényleg a Főgáz – pontosabban a Főgáz Földgázelosztási Kft. – jegyzi is az EMFESZ felszámolásához vezető kérvényt, messze nem a fővárosi gázszolgáltató idézte elő az évek óta számos cégnek tartozó EMFESZ csődhelyzetét – közölték szakértők. A bíróságok a felszámoló kijelölésének korábbi álságosan demokratikus rendszere helyett ma már hivatalosan is vállalják, hogy szubjektíven választanak felszámolócéget.

Abból, hogy a Fővárosi Törvényszék esetleg valóban a Főgáz kérelme alapján döntött az EMFESZ Kft. felszámolásáról, még nem következik, hogy a Főgáz "döntötte be" az EMFESZ-t - reagáltak lapunk tegnapi cikkére gázipari szakértők. Azt, hogy valóban a Főgáz volt-e a kérelmező, az illetékesek nem kívánják hivatalosan megerősíteni. Mint ahogy azt az értesülésünket sem, hogy ez a követelés százmilliós nagyságrendű lett volna. Arra ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ha az ügyben valóban a Főgáz érintett, akkor az csak leányvállalata, a Főgáz Földgázelosztási Kft. lehet. A Főgáz az ügyben továbbra sem nyilatkozik.

Kétségtelen tény: egy csőd szélén táncoló társaság esetén több egyenrangú felszámolási kérelem is feküdhet a bíróság asztalán. Azt, hogy a grémium épp melyiknek ad helyt, többek között a beérkezéstől függ, de a bíróság ilyenkor határozottan nincs tekintettel például a követelt összeg nagyságára vagy az érintettek egyéb kapcsolataira. Elméletileg bármennyi elismert, de ki nem fizetett tartozás miatt felszámolhatnak egy céget. Ismereteink szerint a Főgáz-leányon kívül más cégeknek is volt elismert EMFESZ-követelésük. (Az EMFESZ által el nem ismert követelések pedig meghaladják a százmilliárd forintot. Igaz, az EMFESZ is követel vagy ugyanennyit különböző cégektől.)

Az hosszadalmas vita tárgya, pontosan mi vezethetett az EMFESZ felszámolásához. Az azonban kijelenthető, hogy a Főgáz a folyamatban nem vállalt központi vagy kezdeményező szerepet. A csődhelyzetet sokkal inkább a 2009-es, második orosz–ukrán gázválság, illetve az EMFESZ-pénzekre szerveződött, javarészt titkos hálózatok egymás közötti feszültségei idézték elő. Sajátos háttéralkukra utalt az is, hogy különböző, elvileg az EMFESZ-szel ellenérdekelt energiatársaságok 2009-ben gázzal segítették ki az ellátóját elvesztő EMFESZ-t, amely azonban a termék egy részét nem fizette ki határidőre. A jussukat követelők között leginkább az E.ON, illetve az elszámolásokat végző Keler vétette észre magát. Noha az akkori hírek szerint az EMFESZ-től más gáztársaságok, így a Főgáz is hasonló jogcímen követeltek pénzt, a fővárosi szolgáltató az EMFESZ-hez fűződő viszonyát rendkívül diszkréten kezelte, ami tapasztalataink szerint azóta sem változott.

A tíz napja elrendelt EMFESZ-felszámolás másik sajátos pontja, hogy – mint azt a bíróság a hivatalos hirdetményben közzétette – "figyelemmel az ügy tárgyi súlyára és az adósi társaság sajátosságaihoz igazodó különleges szakértelemre", nem sorsolással, hanem kijelöléssel nevezték ki az EMFESZ felszámolására a TM-Line Zrt.-t, felszámolóbiztosnak pedig Somogyi Krisztina cégvezetőt. Ez egy néhány éve bevezetett lehetőség, amivel a felszámolók kijelölését ért bírálatoknak igyekeztek elejét venni. A korábbi szabályok szerint a felszámolócégeket csak sorsolással lehetett kiválasztani. Ebben a rendszerben ugyanakkor sokszor hatalmas vállalatok felszámolását bízták néhány fős, tapasztalatlan cégekre, de felszámolócégek gyors alapításával más visszaélési lehetőség is adódott. A bírók ugyanakkor pletykák szerint a korábbi rendszerben is megtalálták a módját annak, hogy sorsolás helyett kiválasszák a kedvezményezett felszámolót. Ez a vélt gyakorlat azonban a felszámolások amúgy is feszült világában újabb támadási felületet képezett: ilyen esetben az eljárások kárvallottjai sokszor a felszámolóvállalkozók és a bírók megengedhetetlen kapcsolatát, a "jó falatok" irányított kiosztását rebesgették. A bíróságok határozott cáfolatai mellett erre konkrét bizonyíték sem került elő. Ugyanakkor kétségtelen, az elmúlt évtized során néhány felszámolóvállalkozó-csoport komoly piaci súlyt ért el. Az új felszámoló-kijelölési szabályozás a már korábban kialakult gyakorlatot szentesítette. Ugyanakkor, mint eddig, támadási szándék esetén ez is alapot adhat az irányítottság sejtetésére. Mint megtudtuk, a "tárgyi súlyt", a "sajátosságokat", illetve a "különleges szakértelmet" pontosabban nem szabályozzák. Nincs például lista a "különleges szakértelemmel bíró" avagy más tulajdonság alapján "udvarinak" minősülő felszámolókról. Szakmai körökben úgy fogalmaznak, "tudható", melyek a legnagyobb felszámolócégek, és a bírók ilyen – továbbra is kivételesnek mondott – esetekben azok közül választanak. Ez ugyanakkor, csakúgy, mint az adós cég bonyolultságának megítélése, a bíró szubjektív döntésén múlik, amit nem szükséges számszerűen alátámasztania. Ennél tisztább helyzetet az teremtene, ha államosítanák az egész felszámolási folyamatot –vélik szakértők, akik ugyanakkor a bonyolultabb eseteknél a felszámolók pályáztatását nem tartják életszerű felvetésnek.

A TM-Line ugyanakkor kétségtelenül a legnagyobb felszámolótársaságok közé tartozik. Somogyi Krisztina felszámolóbiztos minden tekintetben képesnek is érzi a céget az EMFESZ-felszámolás levezénylésére. A TM-Line vezényelte le például a Parmalat, a Zalabaromfi, a Bábolna, a Hospinvest, a Kossuth Nyomda és a Leonardo Hungary felszámolását. Somogyi Krisztina a csődeljárás alatt álló Vegyépszer Építő vagyonfelügyelője is.

Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya közölte: a jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a bíróság a felszámoló cég kijelölésekor eltérhet a törvényben meghatározott elektronikus kijelölési rendszertől. Ilyenkor ennek okát meg kell jelölni. Az eltérésre a jogszabályban meghatározott szempontok szerint került sor. A felszámolócég a korábbi felszámolási eljárásokban tanúsított szakértelme és kapacitása alapján került kiválasztásra. A jelen ügyben a végzés tartalmazza az eltérés indokát – emlékeztetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.