Nem veszítette el teljesen a Szatmáry-klán a BKIK-t

Nagy többséggel választották meg Szatmáryné Jähl Angélát a BKIK kereskedelmi tagozat élére. Belharc törhet ki a kamarában.

Komoly többséggel választották meg újra a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) négy tagozatából az egyik, a kereskedelmi élére Szatmáryné Jähl Angélát. Az üzletasszony ellenfele Házi Zoltán volt a tagozati vezetőségért folytatott küzdelemben.

A választási győzelem azt jelentheti, hogy komoly belső harcok elé néz a BKIK. Mint arról írtunk, márciusban nem sikerült újraválasztatni Szatmáryné fiát, Szatmáry Kristófot a BKIK elnökének. Vele szemben Nagy Elek nagyvállalkozó jelöltje, Kiss Zoltán, a szolgáltatói tagozat korábbi vezetője lett a befutó.

A választással véget érni látszott a Szatmáry-klán egy évtizedes uralma a BKIK élén. Mint ahogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is hangot adott a kamarai ellenzéknek: Szatmáryék afféle családi biznisszé tették a BKIK-t.

Így a korábban is vezetői pozíciókat betöltő, családfő Jähl Angéla mellett a kamarába sorra beléptették több családtagjukat, köztük Jähl élettársát, akiről később derült ki, hogy úgy kapta meg a kamarában a Széchenyi kártya-iroda vezetését, hogy korábban csalásért elítélték.

A Népszava korábbi információi szerint a BKIK-ban kiújult harcok egyben a fideszes belháborúra utaltak: Szatmáryékat a „két Lázár”, azaz az immáron Lázár Vilmos vezette CBA áruházlánc és Lázár János támogatja (Szatmáry Kristóf kiskereskedelemért felelős miniszteri biztosként Lázár beosztottja), míg Nagy Elekék mögött Varga Mihály és Seszták Miklós állt.

Míg a kamara többségében, a másik három tagozatban végül kiszorultak a Szatmáry-hívek, a kereskedelmi tagozat, köszönhetően a CBA lobbierejének, Szatmáryék terepe maradt.

Így viszont a Szatmáry-ellenes kamarai vezetőségnek kell majd együtt működnie a legendás kijáró és érdekérvényesítő képességéről ismert, az SZDSZ-ben indult, ám a Fideszben is jó hátországgal rendelkező Jähl Angélával. Úgy hírlik, hogy Szatmáryék már korábban is obstrukcióval próbálták lassítani a tavasz óta új vezetőséggel működő kamara munkáját.

Időközben a BKIK mandátumvizsgáló bizottsága vizsgálja a kamarai választásokon történt vélelmezett visszaéléseket is. Jähl Angélát korábban a XIV. kerületi kamara élére választották meg. Úgy hírlik, hogy a XIV. kerületi választás is vizsgálat alatt van. Eredmények a jövő hétre várhatóak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.