Nem változtatott az alapkamaton a Fed

Változatlanul hagyta irányadó kamatát márciusi monetáris politikai döntéshozó ülésén a amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank rendszer, a Federal Reserve.
A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Szintén a piaci várakozásoknak megfelelően a testület ejtette a döntés indoklásából azt a megfogalmazást, hogy türelmet gyakorol a monetáris politika normalizálási feltételeinek teljesülésével szemben. A megfogalmazást a Fed először decemberi ülése indoklásában alkalmazta, majd a januári döntés után megismételte.

Janet Yellen Fed-elnök a decemberi ülést követően egy sajtókonferencián a türelmes kifejezésnek a "legalább két kamatdöntő ülés megfogalmazással adott közelebbi értelmet. Egyes Fed-illetékesek nyilatkozataiból pedig szakértők azt a következtetést vonták le, hogy az első kamatemelő lépés valamikor június és szeptember között lehet.

A mostani indoklás és a közzétett dokumentumok alapján elemzők továbbra is a júniusi ülésen látnak lehetőséget a kamatemelések megkezdésére, annak ütemét azonban lényegesen kevésbé agresszívnek ítélik meg, mint a decemberi döntés után. Amellett ugyanis, hogy a türelmes kifejezés használatának ejtésével a Fed elméletileg közelebb hozta a monetáris szigorítás megkezdésének elméletileg lehetséges időpontját, a korábbinál visszafogottabb kifejezésekkel vázolta fel a gazdasági növekedési kilátásokat.

A Fed az idén 2,3-2,7 százalékos GDP-növekedést vár, míg decemberi prognózisában 2,6-3,0 százalékos növekedést jelzett előre. A 2016-os növekedési előrejelzést a Fed 2,3-2,7 százalékra csökkentette a decemberben jelzett 2,5-3,0 százalékról. A munkanélküliségi ráta az idén 5,0-5,2 százalék lesz, míg decemberben 5,2-5,3 százalékot jelzett előre. A ráta jövőre 4,9-5,1 százalékra csökken a decemberi előrejelzésben szereplő 5,0-5,2 százalék helyett.

Az infláció 2015-ben a mostani előrejelzés szerint 0,6-0,8 százalék lesz, tehát kisebb a decemberben jelzett 1,0-1,6 százaléknál, jövőre viszont már 1,7-1,9 százalék lehet, nagyjából a decemberi 1,7-2,0 százalékos előrejelzéssel megegyező.

A testület megítélése szerint a kamatláb emelése akkor válhat időszerűvé, ha tovább javult a foglalkoztatási helyzet és az infláció meggyőző módon középtávon a két százalékos cél elérése felé halad - fogalmaz a közlemény.

A kamatok emelése "valószínűtlen" a következő, áprilisi ülésen - szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy a monetáris politikai irányvonal mellett tett mostani elkötelezettség nem jelenti azt, hogy a testületnek kijelölt időpontja lenne a kamatemelések megkezdésére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.