Nem változott a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank nem változtatott az alapkamaton tegnapi kamatdöntő ülésén, amely így 1,35 százalék maradt. Mindez nem érte meglepetésként a piacot, hiszen júliusban már a testület úgy fogalmazott, hogy „az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja”.

A mostani hivatalos indoklás szerint az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változékonyan alakult a hangulat a globális pénzpiacokon, ez azonban nem gyakorolt érdemi hatást a magyarországi pénzpiaci mutatókra. A tanács értékelése szerint ugyanakkor a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Matolcsy György
Matolcsy György
Koncz György

Az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével – közölte a monetáris tanács. Folytatódhat a magyar gazdaság növekedése, a foglalkoztatás növekedése mellett a munkanélküliség azonban továbbra is meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott, hosszú távú szintjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.