Nem vágott tovább Matolcsy

Az MNB szerint a hagyományos, célzott monetáris politikai eszközök alkalmazásával kell elérni a kívánt gazdasági hatást.

Az  inflációs célt az alapkamat tartós szintentartása mellett nem hagyományos, célzott monetáris politikai eszközök alkalmazásával kívánja elérni a monetáris tanács - közölte az MNB a monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében, miután a jegybanki alapkamatot a várakozásoknak megfelelően változatlanul 1,35 százalékon hagyta a testület.

A tanács álláspontja szerint a nem hagyományos célzott monetáris eszközök  hatékonyan szolgálják a monetáris kondíciók további lazítását, különösen a hosszú távú hozamok csökkenését. A monetáris tanács kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható eszközök körét - hangsúlyozta az MNB.

A monetáris tanács megítélése szerint a gazdasági növekedés lassulásával a szabad kapacitások csökkenése átmenetileg megáll, így a kibocsátási rés csak az előrejelzési horizont végén záródik. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. Az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók fenntartása a teljes előrejelzési időhorizonton összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő ösztönzésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.