Nem tették a kirakatba az áfát

Meglepő, ha egy közismert cégről kiderül, éveken át áfacsalásból gyarapította profitját. De meglepő-e, hogy mindez az elektronikai eszközök kereskedelmében történt? Nem annyira. A szektorban sokkal több a zűrös ügy az átlagnál.

Sosem gondoltuk volna, hogy éppen a Bravotech lesz érintett ilyen ügyben – mondta lapunknak Dobos Kata, az Euronics marketingigazgatója, miután kiderült, hogy azt a céget gyanúsítja az adóhatóság több tízmilliárd forint értékű áfa elcsalásával, amellyel másfél éve még közösen vitték az Euronics hálózatot, ketten használhatták a nevet. Az egykori társ tavaly januárban kiszállt, így ma már a Vöröskő Kft. egyedül viszi a boltot.

A csalások nyilvánvalóan a közös évek alatt is folytak – máshogy nem jött volna össze ekkora tétel –, ám erről a partner nem tudott, nem láttak bele ugyanis egymás ügyeibe. Az persze furcsa volt – tette hozzá Dobos –, hogy az ő beszerzési áraiknál is alacsonyabb ajánlatok voltak a Bravotech webáruházaiban. De a két gazdasági társaság sosem látott bele egymás ügyeibe, a részletekről semmit sem tudtak.

A piacon több cég is a márkabolti áraknál jóval olcsóbban adja az elektronikai eszközöket – kiegészítve a háztartási gépekkel –, s többükkel kapcsolatban is rendre felmerül a kérdés, hogyan csinálják? Mindenesetre eddig az Expertelect ro.hu és Bemutatoterem.hu web áruházakat működtető Bravotechet leszámítva nem akadt horogra nagyobb szereplő. A gyanú ugyanakkor nem ok nélküli, az elektronikai cikkekkel kapcsolatos áfacsalások elkövetőit évek óta üldözi a NAV, az elektronikai, számítástechnikai eszközök ugyanis kiválóan alkalmasak a csalásra – a háztartási gépek méretüknél fogva nem ebbe a kategóriába tartoznak.

Az „áfatrükkös” eszközök jellemzően kicsik, könnyen szállíthatók, nincs egyedi jelölésük, vagy ha van, az semmire sem jó, ráadásul még relatíve drágák is. Árérték arányt tekintve a legjobb választás ezekkel csalni. Az ilyen csalásokban tipikusan fiktív ügyletek történnek, vagyis a céges láncolat maga fújja fel a forgalmat az áru kamu adásvételével, majd a meg sem valósult ügyletek áfáját igénylik vissza. Ehhez persze jelentős mennyiségű fiktív számla és egyéb dokumentáció is kell. Ezeknek a cégeknek, működésüknek tipikus ismérveik vannak.

Jellemzően nem túl régen alapított, kezdetben gyér forgalmat produkáló cégekről van szó, amelyek hirtelen gigantikus bevételre tesznek szert, s ezzel szemben szinte azonnal hasonlóan gigászi költségek kerülnek szembe. A hatalmas forgalom áfáját visszaigénylik, egyéb adófizetési kötelezettség nem vagy alig keletkezik. Az ilyen furcsaságokra az adóhatóság a rendelkezésre álló adatok és szűrőprogramok segítségével rá tud keresni, a gyanús cégeket pedig elszámoltathatja. Ilyen kiválasztási szempontok azonban nem működtek a Bravotech és társai ügyében, mivel itt a lényeg nem a fiktív ügyleteken volt, ráadásul a cég profilja és bevételeinek alakulása semmi gyanúsat nem mutatott.

De mit is mutat a statisztika? Valóban sokkal fertőzöttebb ez a terület? Az Opten céginformáció-szolgáltató lapunk kérésére összevetette a számítástechnikai eszközöket forgalmazó kis- és nagykereskedő cégek adatait az összes céges adattal, s az eredmény azt jelzi, hogy e szektorban arányaiban jóval több a gázos cég. Az év utolsó negyedében nagyjából ötezer cég működött a területen. Ebből 2400-2900 cég volt problémás, illetve érdemes volt ezeket kerülni – vagyis köztartozásuk, nem rendezett kötelezettségeik voltak, eljárások indultak ellenük.

Valamivel jobb volt a helyzet az összes működő céget megvizsgálva. Három éve a számtech-kereskedelmi cégek majd 48 százaléka volt problémás, mára ez az arány 57 százalékhoz ért, a teljes spektrumban pedig 45-ről 53 százalékra emelkedett ez az arány.

Hasonló a helyzet a felszámolásokkal is. Nagyobb fertőzöttséget mutat a szektorális adat, de itt a negyedéveknél inkább ugrások voltak, s nem emelkedés. Ötezer cégre tavaly év végén 49 felszámolás jutott, ami 0,95 százalékos arány. A vállalati szektor 607 ezer cégére 2012-ben több mint 4600 bedőlt cég jutott, míg tavaly 598 ezer cégre majd 4300. Utóbbi 0,71 százalékos arány.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a statisztikákban megjelenik ugyan, hogy ez a szektor neccesebb, de a különbség nem drámai. Ennek oka vélhetőleg az, hogy ezeknek a visszaéléseknek, csalásoknak egyszerűen nincs nyomuk: éveken keresztül seftelhetnek zavartalanul, s mire a NAV rájuk talál – ha rájuk talál –, már betegre lopták magukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.