A bankok miatt nem teljesül Orbán álma

A Raiffeisen idén még több mint 200 millió eurós tőkeemelést hajt végre a magyar leánybankjánál – jelentette ki Heinz Wiedner, a magyar Raiffeisen vezérigazgatója a Reuters Eastern Europe Investment konferencián. A bankvezér szerint Magyarországnak jobb, ha külföldi tulajdonú bankszektora van, máskülönben most magyaroknak kellene pótolniuk a bankok tőkéjét.
Wiedner nyomatékosan leszögezte, immár sokadjára, hogy nincs napirenden bankjának kivonulása Magyarországról. Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavalyelőtt vizionált egy olyan magyar bankrendszert, amelyben a pénzintézetek fele magyar tulajdonban lenne.
Heinz Wiedner egy lapunknak adott tavalyi interjú közben. A magyar kéz csak árt
Heinz Wiedner egy lapunknak adott tavalyi interjú közben. A magyar kéz csak árt
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Raiffeisennek egyre inkább nehezére esik, hogy hosszú évek múltán újra nyereséges legyen 2016-ban. – Jelen pillanatban elegendő tőkével rendelkezünk, de a potenciális további veszteségekre nem vagyunk felkészülve. Ez azt jelenti, hogy tőkeemelésre szorulunk, amit a tulajdonosunk végre is fog hajtani. Eddig szeptemberben 60 millió euró tőkét emeltünk, további 200 millió euróra lehet szükség – mondta Heinz Wiedner.

Wiedner szerint a kormányzati szándék, hogy magyar kézben legyen a szektor nagy része, csak árt Magyarországnak. – Gondoljunk csak bele, hogyha a CIB, az Erste, a Raiffeisen magyar kézben lenne, akkor ki biztosítaná a friss tőkét az ilyen típusú extra terhekre? – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy az államnak, vagy a magyar tulajdonosoknak kellene zsebbe nyúlniuk.

Szavaiból persze kihallható volt az a kérdés is, miszerint lennének-e ilyen típusú terhek egy tisztán magyar bankszektor esetén. A bankvezér szerint az Európai Központi Bank stressztesztje és eszközátvilágítási programja nem lesz érdemi hatással a magyar Raiffeisen üzletére, ellenben az orosz-ukrán válság súlyosabbra fordulását már jelentős kockázatnak nevezte.

Raiffeisen 240 millió eurós veszteségre számít a „bankelszámoltatás" kapcsán, de ebben nincs benne a jövőre tervezett forintosítás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.