Nem szeretik a felhőt

A fejlett országokban gyorsan terjednek a vállalati felhőszolgáltatások, ám itthon a nagyvállalatok mind össze nyolc százaléka követi az IT-forradalmat. Az ok az ismeretek hiánya és néhány alaptalan félelem – derül ki az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Microsoft közös kutatásából.

A magyar cégvezetők biztonságosabbnak hiszik a meglévő informatikai infrastruktúrát, ami alapvető tévedés: a felhőszolgáltatások esetében hatalmas és biztonságos adatközpontokban tárolják a céges adatokat, emellett jogi garanciát is vállalnak. Sok menedzser azt sem tudja, hogy a felhőalapú megoldásokkal nemcsak az informatikai, de a humánpolitikai és a marketing kiadásaikat is csökkenthetik. A cégvezetők fele nem tudta pontosan megmondani, mennyit is költ vállalata jelenleg informatikára.

A vállalatoknak szinte minden országban hasonló félelmeik voltak a felhővel szemben, csak épp a fejlettebb gazdaságokban könnyebben léptek ezen túl. A legtöbb kétkedés még mindig az adatbiztonság miatt van. Több, mint kétharmaduk aggódik a saját adatvagyona feletti kontroll elvesztése és a külső szolgáltatótól való függés miatt. A költségszint az amúgy erre érzékeny hazai cégvilágban csak a negyedik helyen említett szempont volt. Sok döntéshozó nincs tisztában azzal, hogy a felhőszolgáltatásokra is van ISO- szabvány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.