Nem menekült ki a Molból a Norges Bank

A norvég központi bank, a Norges Bank továbbra is a Mol Nyrt. részvénytulajdonosa - reagált a magyar sajtóban megjelent hírekre a magyar olajipari cég kedden.
Az MTI kérdésére a Mol közölte: a Norges Bank tájékoztatta a vállalatot, hogy 1 000 083 Mol részvénnyel rendelkezik.

Az olajipari vállalat cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a norvég befektetési alap a Mol részvényportfólióját a Horvátországban zajló jogi eljárás miatt felülvizsgálta volna.

Korábban, tévesen, az is megjelent a sajtóban, hogy a bank által kezelt norvég állami olajalap nagy valószínűséggel kivonta tőkéjét a magyar olajtársaságból, mert etikai szabályzata kizárja, hogy az alapnak korrupció gyanújába keveredett vállalatban legyen érdekeltsége.

Tavaly október 16-án hasonló híresztelések következtében a Mol-részvények árfolyama nagy forgalomban 4,39 százalékkal, 14 600 forintra csökkent, de nap közben ennél nagyobb, 6 százalékos árfolyamesés is volt, és 14 350 forintra süllyedt a papír ára.

A Magyar Nemzeti Bank a történtek fényében 2013. október 21-én piacfelügyeleti vizsgálatot indított a cikket megfogalmazó portálok ellen, azt vizsgálva, hogy megvalósult-e a tőkepiaci törvény által tiltott piacbefolyásolás. A vizsgálat végén az MNB a médiumokat egyenként 3 millió forintra büntette tiltott piacbefolyásolás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.