Megugrott az Erste vesztesége

Az egy évvel korábbi négyszeresére, a 2012-es 6,1 milliárdról 24,9 milliárd forintra nőtt a magyar Erste vesztesége. A mínusz nem érte váratlanul a pénzintézetet, amely kedvező jelként tekint arra, hogy csökkent a nem teljesítő hitelek állománya, és jelentősen nőtt részesedése a lakossági hitelezés piacán.

Jelasity Radován, a bank elnök-vezérigazgatója az eredménnyel kapcsolatban elmondta: a rendkívül nehéz körülmények ellenére 2013-ban a bank üzleti eredménye a vártnak és a realitásoknak megfelelően alakult. A bankcsoport előzetes, konszolidált, nem auditált gyorsjelentése szerint a működési eredmény 79,7 milliárd forintot tett ki.

Tavaly az Erste tovább növelte díjbevételeinek arányát változatlan működési költségek mellett, a nem teljesítő hitelek állományát pedig jelentősen csökkentette. A bank eredményére elsősorban a kiemelkedően magas adóterhelés és a kockázati költségek (céltartalékolás, leírások) magas szintje miatt gyakorolt negatív hatást.

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja segítségével a vállalati üzletág tavaly ismét növekedési pályára állt, az akció keretében az Erste 55 milliárd forintot helyezett ki. Az új lakossági hitelek nyújtásában is megduplázta a piaci részesedését a pénzintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.