Egyre többet vásárolunk

Árérzékenyek a magyarok, az üzemanyag júniusi drágulása miatt viszonylag keveset tankoltak, de a foci Eb-őrület ezt ellensúlyozta – röviden így értékelhetők a legfrissebb kiskereskedelmi adatok.

Az első nyári hónapban csaknem tizedével többet vásárolt a lakosság a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben, mint egy éve. Ez a dinamika főként annak a számlájára írható, hogy a futball Európa-bajnokság előtt és alatt a tévék, mezek, kiegészítők forgalma megugrott. A benzinkutakon viszont csupán 3,6 százalékkal több üzemanyag fogyott, mint egy éve (ez a második legkisebb bővülési ütem idén). Az élelmiszerek iránti kereslet átlagos ütemben, bő 3 százalékkal nőtt.

Mindent egybevetve csaknem 6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, az év első felében pedig bő 5 százalékos bővülést mért a statisztikai hivatal. Ezek erős számok, a magyar gazdaság idei növekedését a háztartások fogyasztása húzhatja. Ez érthető is, a kimagasló béremelések, a növekvő foglalkoztatottság, a süllyedő kamatok miatt csökkenő hiteltörlesztés miatt egyre nagyobb az emberek vásárlókedve, és nincs már vasárnapi boltzár.

 

A magyar kiskereskedelmi bővülés még így is kismiska a Romániá­ban tapasztalhatóhoz képest. Ott az első fél évben 18 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás – elsősorban azért, mert jelentősen csökkentették az áfát: az élelmiszerek kulcsa 9 százalékos lett, a többi árué 24-ről 20-ra esett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.