Nem lesz titok többé, hogy zajlott a trafikmutyi

A fejlesztési tárca kiadja a dohánykoncessziós pályázati anyagokat Molnár Csabának. Mint mondják, a trafikrendszer remekül működik, minden klassz.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium eleget tesz a dohánykoncessziós pályázatok elbírálásával kapcsolatban, közérdekű adatok kiadása iránt indított peres eljárásban hozott jogerős ítéletben foglaltaknak és átadja a dohánykoncessziós pályázati anyagokat - írja a tárca közleménye.

Augusztus 1-jén, 11 órakor átadják a pályázati értékelő lapokat és települési értékelési jegyzőkönyvek másolatait - közölték. Korábban a minisztérium a Fővárosi Ítélőtábla által jogerősen helybenhagyott elsőfokú ítéletben előírt határidőn belül tájékoztatta Molnár Csabát a dohánykoncessziós pályázatok elbírálásában részt vett bíráló bizottsági tagok nevéről. Ezzel párhuzamosan megkezdte a mintegy 15 ezer darab pályázathoz kapcsolódó dokumentumok másolását.

Egy hete még a minisztérium azt közölte az ügyben eljáró Varju László DK-s képviselőnek: a másolás költsége 20 millió forintra fog rúgni és ezt az adatigénylő DK-nak kell kifizetnie. A minisztérium azt is közölte: bírósághoz fordul, hogy a testület adjon a minisztériumnak halasztást a teljesítésre, mivel a 15 ezer pályázati anyag fénymásolása hosszú időt vesz majd igénybe. 

Ugyan a DK elektronikus formában kérte a trafikpályázati anyagok átadását, ám  a minisztérium kötötte az ebet, miszerint nekik kötelességük a pályázati anyagban kitakarni a jelentkezők személyes adatait (anyja neve, címe) amit azonban szerintük csak manuálisan, azaz fénymásolással lehet megfelelően megoldani.

Megjegyzendő: a szintén érzékeny adatokkal dolgozó Alkotmányvédelmi Hivatal a jelek szerint kevésbé aggályos: ott minden további nélkül közzétettek titkosítás alól feloldott, ám továbbra is államtitkot tartalmazó iratokat úgy, hogy digitálisan kitakarták a továbbra is eltitkolásra szánt részeket.

A minisztérium sajtósa, Lenkei Mirtill ugyan egy hete még bírósági eljárás lehetőségét emlegette, ám az NFM most hirtelen arról tájékoztatta a DK-t, hogy a másolás elvben őt terhelő jelentős költségéről egyoldalúan lemond. Az NFM szerint a bíróság még nem döntött az ügyükben, ám az NFM időközben elkészült a fénymásolással, így nincs akadálya kiadni az anyagokat a DK-nak. 

Tavaly tavasszal még Orbán Viktor miniszterelnök ígérte meg a trafikbotrány miatt csalódott régi trafikosoknak, hogy ők "minden pályázati anyagba betekinthetnek", csak annyit kért: várják meg, hogy az NFM szerződést kössön az új trafikosokkal. 

A miniszterelnök ígéretét azonban nem tartotta be. A kiíró ugyan közzétette a pályázatok bírálati lapjait, ám úgy, hogy abbna nem közölték, hogy ki pontosan mire, hány pontot kapott. A pályázaton 120 pontot lehetett elérni, ebből 60 pontot kaptak a trafikosok az objektív szempontokra és 60 pontot az üzleti tervekre. 

Nemrégiben az NFM a DK-nak már kiadta a pályázati elbírálók listáját. Ebből kiderült, hogy az elbírálók úgy pontozták le az üzleti terveket, hogy soha nem dolgoztak még a kiskereskedelem közelében, zömében minisztériumi tisztségviselők voltak, de akadt köztük fidelitasos vezető is. Ráadásul a 15 ezer pályázat esetén az elbírálóknak elvileg két hónapon át naponta több száz oldalnyi üzleti terven kellett volna magukat átrágni, a szokványos miniszériumi munkájuk mellett. Erről az NFM csak annyit közölt, hogy az elbírálók "nagyon sokat dolgoztak."

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.