Nem lesz drága a cigi, mivel a Fidesz azt mondja

A dohánygyárak szerint dobozonként 70-80 forinttal drágul a bagó a nemrég beterjesztett "Lex Philip Morris"-nak is nevezett adótörvény nyomán. A beterjesztő ex-államtitkár szerint a "kormánynak megvannak az eszközei", hogy ne legyen drágulás, nem kizárva a hatósági ár lehetőségét.

A közteherviselés és az egészségügyi célú bevételnövelés miatt van szükség a dohánycégeket terhelő új adó, a 2015-ben fizetendő egészségügyi hozzájárulás bevezetésére - mondta Szatmáry Kristóf volt NGM államtitkár, jelenleg a Vállalkozásfejlesztési Bizottság alelnöke a HírTV-ben, írta meg a portfolio.hu.

Szatmáry szerint a hozzájárulásból 10 milliárd forintnyi összeg jöhet be. Lapunk számítása szerint ennél több, 12-13 milliárd, melynek zömét, 6,8 milliárdot az amerikai Philip Morris fizet, ahogy lapunk információi szerint az is nyílt titok a kormánypártban, hogy a Philip Morris aránytalan megadóztatása az USA-kitiltási botrányra adott válasz.

Szatmáry úgy véli: a törvényhozónak nem az volt az eredeti szándéka, hogy a gyártók továbbhárítsák az adót és ezáltal emelkedjen a cigaretta kiskereskedelmi ára, vagy nőjön a feketepiac. A HírTv felvetésére, miszerint hatósági áras lehet-e a cigaretta, a képviselő úgy felelt: "nem mennék előre, érezzük a problémát, és a kormányzat képes meggátolni az áthárítást".


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.