Nem kötik a nyugdíjat a gyerekszámhoz

A kormány semmilyen változást nem tervez sem a nyugdíjrendszerben, sem a nyugdíjak összegére vonatkozóan. A kabinet sem szerdai ülésén, sem korábban nem tárgyalt a Népesedési Kerekasztal javaslatáról – mondta el egy kérdésre válaszolva a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján Varga Mihály.
Varga Mihály azt mondja: nem lesz szempont a gyerekek száma
Varga Mihály azt mondja: nem lesz szempont a gyerekek száma
Soós Lajos / MTI

A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: olvastak olyan elemzéseket, amelyek alapján a nyugdíjrendszerben nem szükséges változtatás 2030-ig. A magyar nyugdíjrendszer stabil, a nyugdíjak értékállósága biztosított.

Korábban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, elképzelhetőnek tartja, hogy a Népesedési Kerekasztalnak a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíj-megállapítási javaslatának egyes elemei megvalósuljanak.

A kormány szerdai ülésén tárgyalt viszont a 3-as metró felújításáról. Varga Mihály elmondta, hogy a katasztrófavédelem szakemberei megvizsgálták a vonalat, s bár nem lehet életveszélyes állapotról beszélni, de a felújítás nem késhet tovább. A kormány ezért felhatalmazta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a kérdésről kezdjen egyeztetést Tarlós István főpolgármesterrel.

A miniszter tájékoztatójából kiderült, hogy a kormány a központi költségvetésből nem nyújt támogatást a felújításhoz, ugyanakkor engedélyezi, hogy a főváros hitelt vegyen fel erre a célra, illetve kész állami garanciát biztosítani a kölcsönhöz – ha ilyen megkeresést kap Budapesttől. Emlékeztetett: az állam a főváros 217,7 milliárd forint adósságát vállalta át, és tavaly, illetve idén 24-24 milliárd forinttal járul hozzá a BKV működtetéséhez.

A kabinet döntött az MKB megvásárlásáról is. A kormány áttekintette a bank megvételéről a tulajdonos bajor anyabankkal, a BayernLB-vel kötött előszerződést, és megállapította, hogy a megállapodás előnyös Magyarország számára. Az előszerződés alapján a végleges megállapodás megkötésére július 31-ig van lehetőség: a kabinet felhatalmazta Seszták Miklóst a szerződés aláírására.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy a kabinet szerdai ülésén nem tárgyalt arról, hogy később, az MKB reorganizációja után mikor és hogyan értékesíthetik a bankot. A kabinet egyelőre a bank megvásárlására és működtetésére koncentrál. Utóbbit semmi sem veszélyeztetheti, ugyanúgy működik a továbbiakban is, mint eddig – húzta alá a nemzetgazdasági miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.