Nem kiugróan nagy a kivándorlás a KSH elnöke szerint

Kilencven-százezer között van azoknak az ingázóknak a száma, akik akár naponta, akár hetente vagy ritkábban járnak haza - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.
A sajtóban rendszeresen megjelenő, százezres nagyságrendű, külföldön munkát vállaló magyarról szólva azt közölte: ezek a "statisztikai megalapozást nélkülöző", itt-ott megjelenő hangzatosan nagy számok talán még cáfolatot sem igényelnek. Úgy vélte, az ingázók száma az, ami pontosan mérhető. Vukovich szerint a nemzetközi vándorlási statisztika viszont arra nem tud jelenleg pontos választ adni, hányan költöztek tartósan külföldre úgy, hogy ott is laknak, ott dolgoznak, és egész családjuk, háztartásuk is kint van. Ez a fajta kivándorlás mindenütt a világon nehezen mérhető jelenség, "éppen abból kifolyólag, hogy mozognak az emberek" - mondta.

Az elnök szerint változik a vándorlás jellege is. Sokan az egyik idegen országból egy másikba költöznek, közben a saját országukba is visszaköltöznek egy időre. Ily módon egy hullámzóan mozgó sokaságról beszélhetünk, amelynek létszámát rendkívül nehéz mérni.

Vukovich elmondta: 2010-ben az ország lélekszáma átlépte a lélektaninak számító, tízmilliós határt, a 2011-es volt az első népszámlálás, amely ennél kisebb népességet regisztrált. A statisztikus szerint azonban a magyarországihoz hasonló demográfiai kihívásokkal küzd egész Európa: néhány országban csak a bevándorlás tartja szinten a népességszámot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.